Appleova prodaja ponovno pada unatoč velikoj potražnji za iPhoneima

pixabay.com
Mobitel i lapotop, Foto: Pixabay.com

Prodaja Applea nastavila je padati, unatoč velikoj potražnji za njegovim iPhoneima i uslugama poput platforme za streaming Apple TV+.

Tehnološki div izvjestio je da su prihodi pali za jedan posto, na 89,5 milijardi dolara, u tri mjeseca do 30. rujna, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je britanski BBC.

Ovo je četvrto tromjesečje zaredom u kojem je prodaja smanjena, iz godine u godinu. U obavijesti za investitore, tvrtka je rekla da je dobit dosegla 23 milijarde dolara, čemu je pomogao novi rekord prodaje iPhonea u tromjesečnom razdoblju.

Iznos koji je uzeo od usluga kao što su iCloud i Apple Music također je dostigao visoku vrijednost, donoseći 22,3 milijarde dolara za tvrtku sa sjedištem u Kaliforniji, što je 16 posto više, nego godinu prije.

No, tvrtka navodi zabrinutost zbog potencijalnih problema u opskrbnom lancu koji ometaju isporuke njegovih novih uređaja iPhone 15 Pro i Pro Max.

Izvršni direktor Applea, Tim Cook, rekao je da “naporno radi na proizvodnji više”.

Vjerujemo da ćemo kasnije u ovom kvartalu postići ravnotežu ponude i potražnje”, rekao je Cook i dodao da tvrtka ima “najjaču liniju proizvoda ikada” pred ključnim božićnim trgovinskim razdobljem.

Posljednje ažuriranje sugeriralo je, međutim, da drugi Appleovi artikli u posljednje vrijeme nisu uspijevali zaokupiti maštu kupaca. Na primjer, njezina su Mac računala zabilježila smanjenje prodaje na 7,6 milijardi dolara u tromjesečju, u odnosu na 11,6 milijardi dolara godinu prije.

Tvrtka je otkrila i svoju najnoviju liniju iPhonea u rujnu na dugo očekivanoj konferenciji. Objavljeno je da iPhone 15 neće imati svoj vlastiti Lightning port za punjenje, nakon što je Europska unija nametnula promjenu. Umjesto toga, koristi USB-C kabel kao “univerzalno prihvaćeni standard”.

Apple se suočio i sa izazovima kao što je gospodarska neizvjesnost koja opterećuje potrošače na kineskom tržištu.

Prodaja u Kini, kako su priopćili, pala je za 2,5 posto, iako je Cook rekao da je nakon obračuna deviznih tečajeva njezino poslovanje tamo raslo iz godine u godinu.

Izvršni direktor je prošlog mjeseca i iznenada posjetio Kinu, sastavši se s igračima u gradu Chengdu. To je bio njegov drugi posjet Kini, ključnom tržištu za Apple, tijekom ove godine, budući da je poslovanje tvrtke u zemlji bilo komplicirano zbog Covid ograničenja i napetosti između SAD-a i Kine.

4 Odgovora

  1. Pasti ce im prodaja jos i vise s obzirom da je Kina u stagnaciji i da je samo pitanje pocetka velike krize koja ce poceti urusavanjem trzista nekretnina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari