ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon pet dana rasta

Foto: Freepik

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon pet dana rasta, a trgovat će se oprezno, kao i na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je jučer 0,13 posto, na 2.316 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od veljače 2011. godine. Crobex10 je, pak, oslabio 0,22 posto, na 1.330 bodova.

Među sektorima osjetnije je porastao indeks industrijskog sektora, za jedan posto, dok je za 0,31 posto oslabio indeks prehrambene industrije.

Redovni promet dionicama iznosio je 943 tisuće eura, oko 250 tisuća eura manje nego dan prije.

„Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključeno je s različitim predznacima dioničkih indeksa. Ukupni promet iznosio je malo iznad milijun eura, a glavnina prometa odnosila se na trgovanje dionicama”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskot trgovanja u OTP banci.

Najveći promet, 149 tisuća eura, ostvaren je jučer dionicom Podravke, kojoj je cijena ostala nepromijenjena na 102 eura. S prometom od 146 tisuća eura slijedila je dionica Spana, koja je poskupila 1,95 posto, na 62,60 eura.

Glavna skupština Spana jučer je odlučila da će se dioničarima te IT tvrtke isplatiti dividenda u iznosu 1,33 eura po dionici.

Nešto se više trgovalo i dionicama tvrtke Končar – Distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST), koje su bile i među najvećim dobitnicama.

Povlaštene dionice te kompanije imale su promet od 106 tisuća eura, a cijena im je porasla za 3,5 posto, na 505 eura, dok je redovnom izdanju, uz promet od 30 tisuća eura, cijena skočila 5,5 posto, na 515 eura.

Dionicama Ericssona Nikole Tesle ostvaren je, pak, promet od 98 tisuća eura, a cijena im je porasla 0,9 posto, na 220 eura.

Jučer je održana glavna skupština te kompanije, koja je odlučila da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od šest eura po dionici.

Uz promet od 97 tisuća eura, dionici Valamar Riviere cijena je snižena za 0,2 posto, na 4,42 eura.

Najveći pad cijene jučer je zabilježila dionica Zagrebačke burze, za 8,8 posto, na 3,32 eura.

Na ZSE je jučer trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, 12 pala, a 13 ostala nepromijenjena.

„Za danas predviđamo nastavak stagnacije kretanja domaćih indeksa, dok po pitanju prometa, ne očekujemo značajnija odstupanja u odnosu na protekle dane”, kaže Mišo Kalajžić.

Europske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC porasli 0,5 posto.

„Prevladavao je pozitivan sentiment. Optimizam ulagača i dalje potiče objava podatka o usporavanju inflacije u SAD-u, dok se čekala objava sa sjednice Feda”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Na Wall Streetu se, pak, jučer trgovalo oprezno. Dow Jones oslabio je 0,7 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,1, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

„Prema očekivanjima, američka središnja banka je ovaj put zadržala kamate nepromijenjene, ali uz napomenu da će tijekom godine vjerojatno doći do novih povećanja. Nakon 10 odluka o povećanju kamatnih stopa, ovo je bilo prvo zasjedanje u kojem je izostala takva odluka. No, kako američko gospodarstvo i dalje pokazuje snagu, Fed je najavio da bi do kraja godine moglo doći do čak dva nova povećanja kamatnih stopa, ukoliko inflacije ne bude značajnije oslabila. Takve najave su ulagače potaknule na dodatni oprez, pa su američki indeksi dan zatvorili s mješovitim izvedbama”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari