Žestoki sukobi poljoprivrednika i policije u Bruxellesu

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Euro-manifestation_-_Brussels_-_24-03-2011_%2820%29.jpg/2048px-Euro-manifestation_-_Brussels_-_24-03-2011_%2820%29.jpg
Prosvjedi, Bruxeless, Foto: Wikimedia Commons/M0tty

Prosvjedi poljoprivrednika koji već tjednima traju diljem Europe u ponedjeljak su kulminirali sukobima s policijom ispred zgrade Europskog vijeća u Bruxellesu.

Poljoprivrednici su desecima traktora prvo blokirali promet, nakon čega su pokušali zapaliti gume koje su se nalazile na jednoj prikolici.

Policajci su na to reagirali vodenim topovima, no nekoliko traktora uspjelo je probiti njihovu blokadu i krenuti prema njima, zbog čega su se dali u bijeg.

Prosvjedi se među ostalim održavaju u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Italiji, a poljoprivrednici negoduju zbog prevelike birokracije, ukidanja subvencija za gorivo te posebno nelojalne konkurencije jeftine robe iz Ukrajine.

Europska unija je, podsjetimo, 2022. godine ukinula carine na uvoz ukrajinske hrane kako bi podržala gospodarstvo te ratom zahvaćene zemlje.

Sukob događa se u trenutku dok se nekoliko stotina metara dalje održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede EU.

Podsjećamo, poljoprivrednici su i na Skupštini krovnog udruženja poljoprivrednika Europske unije, Copa Cogeca, odlučili da će poljoprivrednici svih država EU održati prosvjede 13. ožujka u svojim državama.

Predsjednik HPK-a, Mladen Jakopović, u ime hrvatskih poljoprivrednika, potpisao je i Otvoreno pismo koje će Copa Cogeca poslati Europskoj komisiji (EK) i njezinoj predsjednici Ursuli Von Der Leyen. U pismu se traži zaštita poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje u Europskoj uniji, te pozivaju predstavnici EK da ozbiljno pristupe promjenama sadašnjih politika koje idu na štetu poljoprivrede i opstanka ruralnih prostora u EU.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari