Zbog snažnijeg rasta uslužnog sektora nastavljen pad Wall Streeta

pixabay.com
Burza, New York, SAD Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, drugi dan zaredom, jer su podaci o snažnom rastu američkog uslužnog sektora izazvali bojazni da će Fed zadržati kamate na povišenim razinama dulje nego što su se ulagači nadali.

Dow Jones je, piše Hina, oslabio 0,57 posto, na 34.443 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 4.465 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 13.872 boda.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je izvješća o snažnijem nego što se očekivalo rastu uslužnog sektora u SAD-u.

ISM indeks aktivnosti u tom sektoru porastao je u kolovozu na 54,5 bodova, dok su analitičari očekivali 52,5 bodova, a porasle su i nabavne cijene u tom sektoru.

To, doduše, nije promijenilo procjene analitičara po pitanju povećanja kamata. Velika većina njih očekuje da će američka središnja banka na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene, a većina ih smatra i da Fed neće dodatno povećati kamate ni u studenome.

Međutim, zbog otpornosti gospodarstva, ali i povišene inflacije, sve je izglednije da Fed neće početi smanjivati kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

„Snažniji nego što se očekivalo podaci iz uslužnog sektora pokazuju da ulagači i dalje slabo čitaju iz taloga na dnu šalice postpandemijske kave. Ulagači se nadaju da će Fed uskoro početi smanjivati kamate, no gospodarstvo se ne usporava, a inflacija ne pada tako brzo da bi Fed u doglednoj budućnosti mogao početi smanjivati kamate”, kaže Carol Schleif, direktorica u tvrtki BMO.

Tako i dalje ostaju otvorena pitanja hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari