Wall Street u padu, splasnuo optimizam ulagača

Foto: Pexels

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon prošlotjednog snažnog rasta, jer ulagači nisu sigurni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones, piše Hina, oslabio je 0,56 posto, na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,42 posto, na 4.496 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 14.020 bodova.

Nakon praznika u ponedjeljak, novi radni tjedan na najvećoj svjetskoj burzi počeo je padom cijena dionica.

Prošloga su tjedna burzovni indeksi snažno porasli jer su ulagači zaključili da Fed neće dodatno povećavati kamate, s obzirom da se američko gospodarstvo i tržište rada ‘hlade’.

Međutim, nakon produženog vikenda, entuzijazam je splasnuo.

I dalje se, doduše, vjeruje da Fed neće dodatno povećati kamate u rujnu, no nije sigurno da to neće učiniti idućih mjeseci.

Gospodarstvo, naime, pokazuje priličnu otpornost, a cijene nafte, što je jedan od glavnih pokretača inflacije, posljednjih tjedana znatno rastu.

Vjeruje se da će Fed neko vrijeme držati kamate nepromijenjene i pričekati daljnje makroekonomske podatke koji će pokazati nastavljaju li popuštati inflacijski pritisci.

U međuvremenu, ponovno rastu prinosi na državne obveznice.

“Jedan od razloga pada cijena dionica jest to što i dalje rastu kamate, pa su obveznice dobra alternativa dionicama. Uz to, rast cijena nafte predstavlja prepreku Fedovim nastojanjima da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto”, objašnjava Paul Nolte, strateg u tvrtki Murphy & Sylvest Wealth Management.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari