Zbog novog zakona europski trgovci nabavljaju više kave: Cijene bi mogle još rasti

Freepik.com/Valeria Aksakova
Kava, ilustracija, Foto: Freepik.com/Valeria Aksakova

Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO).

Zalihe u zemljama proizvođačima se smanjuju jer su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, rekla je izvršna direktorica ICO-a Vanusia Nogueira.

“Zakon je otvorio pitanja na koja Europljani još nisu odgovorili”, rekla je Nogueira na Međunarodnom seminaru o kavi 2024. u brazilskom Santosu.

Europska unija najveće je tržište kave na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje, prenosi Hina. Očekuje se da će EU na određeno razdoblje omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istaknula je dužnosnica udruge.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kava nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je.

Novi zakon mogao bi dodatno utjecati na cijene kave koje su se, prema Eurostatu, napokon počele oporavljati nakon 2022. kada su najviše porasle, za 17,4 posto. U ožujku 2024. su tako bile veće samo za jedan posto, dok su u istom mjesecu lani bile veće za 13,5 posto.

Podaci statističkog ureda EU-a pokazali su da je Hrvatska bila na prvom mjestu po rastu cijena kave koje su na godišnjoj razini bile veće za 7,4 posto. Na drugom mjestu je Rumunjska sa 6,8 posto i na trećem Bugarska sa 6,6 posto. Rast cijena zabilježen je u 15 zemalja članica EU-a.

U Finskoj i Litvi su pak najviše pale cijene kave za 15,5 posto odnosno 15,4 posto.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari