Kava bez zrna: Novi izum za borbu protiv klimatskih promjena

Pixabay.com
Kava, ilustracija Foto: Pixabay.com

Startup iz Seattlea, koji podupiru neki od investitora koji stoje iza tvrtke Beyond Meat, ovaj tjedan lansira prvu kavu bez zrna na svijetu i tako pokušava smanjiti utjecaj popularnog napitka na okoliš.

Inovacija je zapela za oko ulagačima koji su u Atomo Coffee uložili 51,6 milijuna dolara u nadi da će njihov napitak, koji koristi superhranu i prerađene sastojke za oponašanje molekularne strukture kave, biti hit među potrošačima, prenosi Reuters.

Kako se klima u svijetu zagrijava, farme kave, posebno one koje uzgajaju delikatnije sorte arabice koju preferiraju baristi, kreću se uzbrdo, uništavajući usput šume u potrazi za hladnijim podnebljima.

Krčenje šuma je drugi vodeći uzrok klimatskih promjena nakon izgaranja fosilnih goriva. Studije su pokazale da bi do 2050. godine otprilike polovica zemlje koja se trenutno koristi za uzgoj kave mogla biti neproduktivna zahvaljujući klimatskim promjenama.

“Kava uzrokuje krčenje šuma prilično alarmantnom brzinom, gotovo do deset (njujorških) Central Parkova dnevno”, rekao je izvršni direktor Atoma i suosnivač Andy Kleitsch prije lansiranja kave bez zrna na Festivalu kave u New Yorku u petak.

“Govorimo o stroju, aparatu za kavu koji nikad ne prestaje, uvijek traži još zemlje, a to je ono što pokušavamo spriječiti”, rekao je.

Atomo kaže da je njihova probna cold brew (hladno pripremljena) kava bez zrna uzrokovala 93 posto manje emisije ugljika i koristila 94 posto manje vode od obične kave. Magazin Time ga je proglasio jednim od 200 najboljih izuma 2022. godine.

Tvrtka očekuje slične brojke za svoju novu toplu kavu bez zrna koja se također proizvodi korištenjem uglavnom prerađenih sastojaka poput koštica datulja, koje se obično odbacuju u procesu komercijalne proizvodnje.

Atomo u početku cilja na kafiće, a ne na trgovine i lance supermarketa jer će se oko pola kilograma njihove pržene kave na veliko prodavati za 20,99 dolara, u usporedbi s 10 ili 14 dolara koju plaća prosječni američki kafić za tu količinu.

Nakon brzog početnog rasta, neki proizvođači zamjenskih proizvoda za meso nedavno su se mučili jer su kupci pogođeni inflacijom smanjili kupovinu njihovih, često skupljih, proizvoda.

Međutim, Atomo kaže da je u pregovorima s većinom velikih svjetskih tvrtki za proizvodnju kave o tome kako bi se mogli proširiti i opskrbljivati ih.

“Svi oni (glavni proizvođači kave) znaju da imaju problem s dostupnošću kave u sljedećih 20-30 godina i pokušavaju preduhitriti problem”, rekao je Kleitsch.

6 Odgovora

  1. Kava bez zrna?! Pa od čega se proizvodi?! Mislim, svaka čast na ambiciji i inovaciji, ali uzalud sve ako se koristi teška kemija za zamjenu.

  2. Šume će se i dalje krčiti, kao da je kava samo problem. Bit će samo više stabala za druge potrebe i ništa se neće promijeniti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari