Švicarska potvrdila vodeću poziciju u inovacijama, Hrvatska na 44. mjestu

pixabay.com
Švicarska potvrdila vodeće mjesto u inovacijama Foto: Pixabay/ilustracija

Švicarska je u 2022. godini zadržala vodeću svjetsku poziciju u inovacijama, a rezultate Hrvatske zakočila je manjkava suradnja tvrtki unutar sektora i slaba suradnja sa znanstvenim ustanovama, pokazalo je izvješće UN-a.

Švicarska je prošle godine obranila vodeću poziciju, ispred Švedske koja je pretekla SAD, izvijestila je Organizacija UN-a za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Europske zemlje, prenosi Hina, najzastupljenije su među prvih deset, pa je tako Britanija zauzela četvrto mjesto, Finska šesto, a slijede Nizozemska, Njemačka i Danska.

Hrvatska se smjestila na 44. mjestu ljestvice koja obuhvaća 132 zemlje. U prošlogodišnjem istraživanju zauzimala je 42. mjesto.

Izvješće pokazuje da najbolje rezultate je zabilježila u kategorijama infrastrukture, outputa znanja i tehnologije, “ljudskog kapitala” i istraživanja. Najlošije je pak pozicionirana u kategoriji institucija, pokazuje izvješće. 

Najveća je prednost Hrvatske, prenosi Hina, broj učenika po profesoru u srednjoškolskom obrazovanju, a najveća slabost manjkava suradnja privrednika unutar sektora i njihova slaba povezanost sa znanstvenim ustanovama, utvrdio je WIPO. 

Oštar pad ulaganja

Skupinu azijskih zemalja predvodi Južna Koreja, na desetom mjestu, a slijedi Kina na dvanaestom.

Među zemljama s posebno dobrim rezultatima u inovacijama WIPO izdvaja i Indiju, Indoneziju, Pakistan, Uzbekistan i Brazil.

Okruženje za financiranje inovacija znatno se pak pogoršalo, upozorava WIPO, ističući značajan pad ulaganja kompanija specijaliziranih za rizične, nove projekte. U 2022. godini ta skupina ulagača izdvojila je 40 posto manje novca za inovacije, a u prvoj polovini ove godine pad se produbio na 47 posto, navode iz ove UN-ove institucije.

Glavni su razlog, po generalnom direktoru WIPO-a Darenu Tangu, podignute kamatne stope dok stručnjak iz WIPO-a, Sacha Wunsch-Vincent, ističe da je došao kraj jeftinom novcu.

Poredak se temelji na 80 kriterija koji uključuju ulaganja, obrazovanje, državna izdvajanja za istraživanje i razvoj internetskih proizvoda.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari