Zatražena veća kontrola “koridora solidarnosti” i uvođenje depozita za izvoz ukrajinskih proizvoda

pixabay.com
Izvoz žita, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska unija trebala bi “aktivno” kontrolirati “koridore solidarnosti” za tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, poručila je u utorak skupina zemalja članica, predlažući i da se od trgovaca traži uplata depozita za izvoz.

Ukrajina je, pojašnjava Hina, u sporu sa skupinom susjeda u EU koje su zabranile uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju od jeftinije konkurencije.

Mađarska, Poljska i Slovačka jednostrano su sredinom rujna blokirale uvoz, nakon što je Europska komisija ukinula privremenu zabranu, zaključivši da su poremećaji na pet zemalja na granici s Ukrajinom “nestali”.

Privremena europska zabrana uvoza obuhvaćala je ukrajinsku pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i sjemenke suncokreta.

Ukrajina se pak obavezala nakon isteka europske zabrane uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica. Prošli tjedan najavili su pak tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog jednostrane zabrane uvoza.

Ministri poljoprivrede Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke sastali su se u utorak i razgovarali o mjerama na razini EU.

“Više bismo voljeli pronaći zajedničko rješenje za cijelu Uniju”, rekao je nakon sastanka češki ministar poljoprivrede Marek Vyborny. “Zajedno pozivamo Europsku komisiju da aktivno kontrolira učinkovitost koridora solidarnosti”, kazao je Vyborny.

Četiri zemlje suglasne su i da bi Komisija trebala razmotriti i prijedlog koji bi trgovcima nalagao uplatu depozita za izvoz. Novac bi im bio vraćen kada se utvrdi da su proizvodi napustili Europu i krenuli prema krajnjim odredištima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari