Zaposlenici Samsunga započeli trodnevni štrajk

Samsung Electronics, Foto: Wikimedia Commons

Radnici Samsung Electronicsa započeli su trodnevni štrajk jer žele bolje plaće, a njihov sindikat ukazuje na daljnje mjere ako najveći južnokorejski konglomerat ne ispuni sve zahtjeve.

Nacionalni sindikat Samsung Electronicsa (NSEU), čijih otprilike 30.000 članova čini gotovo četvrtinu radne snage tvrtke u Južnoj Koreji, također želi dodatni dan godišnjeg odmora za sindikalne radnike i promjene u sustavu bonusa zaposlenika.

Stručnjaci smatraju da štrajk neće imati veliki utjecaj na proizvodnju zbog malog broja radnika koji sudjeluju u njemu i automatiziranja proizvodnje. Sindikat je još prošli mjesec pokušao utjecati na tvrtku tako što je koordinirao godišnje odmore kako veliki broj radnika ne bi morao raditi u isto vrijeme. Iz Samsunga su rekli da to nije utjecalo na poslovanje i da nije bilo prekida u proizvodnji.

Sindikat, koji nije otkrio koliko je radnika prošli mjesec sudjelovalo u štrajku, kaže da će 6.540 radnika štrajkati ovaj tjedan, uglavnom u proizvodnim pogonima i u razvoju proizvoda. Rečeno je da štrajk uključuje radnike koji nadziru automatizirane proizvodne linije i opremu te kako bi to moglo utjecati na rad tvrtke.

Dužnosnici sindikata rekli su da je oko 3.000 zaposlenika sudjelovalo na skupu u blizini Samsungovog sjedišta u Hwaseongu, južno od Seula, i da su došli usprkos lošim vremenskim uvjetima i kiši. Predsjednik sindikata Son Woo-mok osporio je medijska izvješća o slabom sudjelovanju zaposlenika u štrajku, rekavši da pet godina star sindikat nije imao dovoljno vremena educirati članove o štrajku i svim problemima.

Lee Hyun-kuk, potpredsjednik sindikata, rekao je da bi moglo biti novih štrajkova ako Samsung ne poboljša svoje prijedloge. Samsungovi prijedlozi uključuju fleksibilnost u plaćama i uvjetima godišnjeg odmora, ali ne ispunjavaju zahtjeve sindikata za povećanjem plaća i dopusta, rekao je Lee.

Sindikalni dužnosnici također žele ravnopravnost u sustavu bonusa, prenosi Reuters. Rekli su da se bonusi za redovne radnike izračunavaju oduzimanjem troška kapitala od operativne dobiti, dok se oni za rukovoditelje temelje na osobnom učinku. Članstvo sindikata poraslo je otkako se Samsung 2020. godine obvezao da će prestati obeshrabrivati ​​organizirani rad, odnosno članstvo radnika u sindikatu.

Učinak cijene dionice Samsunga zaostaje za korejskim proizvođačem čipova SK Hynixom, a sindikalni dužnosnici kažu da je do Samsungovih problema došlo zbog sporog razvoja memorijskih čipova visoke propusnosti (HBM) koji su u velikoj potražnji za korištenje u procesorima s umjetnom inteligencijom.

Unatoč tome, Samsung je prošli tjedan procijenio rast operativne dobiti za više od 15 puta u drugom tromjesečju.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari