Samsung očekuje ogroman rast dobiti

Pexels.com
Samsung telefon, Foto: John Tekeridis/Pexels

Očekuje se da će Samsung Electronics objaviti povećanje dobiti u drugom tromjesečju i to za 13 puta veću od očekivane u odnosu na prethodnu godinu jer potražnja za tehnologijom umjetne inteligencije potiče oporavak cijena memorijskih čipova.

Operativni profit najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora vjerojatno je porastao na 8,8 trilijuna wona odnosno 5,85 milijardi eura u tromjesečju koje je završilo 30. lipnja, prema prosjeku LSEG SmartEstimate.

Taj bi iznos bio najveći Samsungov profit od trećeg kvartala 2022. godine, prenosi SEEbiz.eu, pogotovo u uspredbi s operativnim profitom od 670 milijardi wona u drugom kvartalu prošle godine.

Učinak ključnog poluvodičkog odjela tehnološkog diva nastavio je poboljšavati svoju drugu uzastopnu tromjesečnu dobit, jer cijene memorijskih čipova neprestano rastu od sredine 2022. do kraja 2023., što je uzrokovano slabom potražnjom za uređajima koji koriste te čipove nakon pandemije.

Potražnja za vrhunskim DRAM čipovima, kao što su čipovi visoke propusnosti (HBM) koji se koriste u čipsetovima za umjetnu inteligenciju, kao i čipovi koji se koriste u poslužiteljima podatkovnih centara i gadgetima koji pokreću usluge umjetne inteligencije, pomažu oporavak industrije čipova, kažu analitičari.

Tijekom drugog tromjesečja cijene memorijskih čipova skočile su za od 13 do 18 posto, u odnosu na prethodni kvartal za DRAM čipove koji se koriste u tehničkim uređajima, te 15 do 20 posto za NAND Flash čipove, koji se koriste za pohranu podataka, prema pružatelju podataka TrendForce.

Procijenjena operativna dobit u drugom kvartalu Samsungovog odjela za čipove bila je 4,6 trilijuna wona, u odnosu na gubitak od 4,36 trilijuna wona u istom razdoblju prošle godine.

No, posao s mobilnim uređajima i dalje bilježi pad operativne dobiti u drugom tromjesečju u odnosu na prošlu godinu, unatoč isporuci sličnog broja pametnih telefona, zbog viših troškova dijelova i viših troškova marketinga i razvoja za AI usluge.

Ovaj sektor očekuje dobiti od oko 2,2 trilijuna wona, prema prosječnim predviđanjima analitičara, što je pad od 3,04 bilijuna wona, u odnosu na prošlu godinu. 

Očekuje se da će se Samsung natjecati s rivalom Appleom na vrhu tržišta kada lansira svoje najnovije vrhunske sklopive telefone i dodatke za mobilne telefone, uključujući novi prsten za praćenje zdravlja, čija je promocija najavljena 10. srpnja u Parizu.

10 Odgovora

  1. Imam jedan njihov novi mobitel, prelijep model stvarno! Inace mi samsung nije bio bas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari