Zapela gradnja centra za voće i povrće u Kalinovcu

Foto: Freepik.com

Gradnja distributivnog centra za voće i povrće u Kalinovcu pored Đurđevca koju bi financirao EU, zapinje zbog inertnosti proizvođača, rekao je u četvrtak Hini pročelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac.

Razjedinjenost proizvođača voća i povrća Koprivničko-križevačke županije razlog je što je još uvijek upitna gradnja toga centra, kaže Štimac.

Naime, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti EU je 2022. godine odobrio 54 milijuna eura za gradnju centara u više županija među kojima je i Koprivničko-križevačka.

Štimac tvrdi da je županija poduzela neophodne radnje kako bi centar zaživio, no neizostavan korak trebalo je biti pokretanje zajednice 13 voćara, ali oni zasad nisu oformili zajedničko poslovno tijelo, zadrugu ili neki drugi prihvatljivi oblik udruživanja koji bi dao legitimitet proizvođačke organizacije.

Jedino takav pravni subjekt, objašnjava Štimac, može tražiti bespovratna sredstva, dok županiji to nije moguće. “Nerazumljivo je da se 13 proizvođača ne može udružiti u proizvođačku organizaciju i tako po povoljnijoj cijeni nabavljati zaštitna sredstva, gnojivo i koristiti sve druge pogodnosti kako bi postali konkurentniji, pa je zbog toga i županijska uprava po tom pitanju nemoćna”, kaže Štimac.

Problem se svodi na to da bez jasnog iskaza korisnika, država ili bilo koja institucija ne može pomoći.

Županija je, domeće, napisala sve potrebne dokumente i pomagala na druge načine kako bi se stvari pomaknule s mrtve točke. “Očito ni to nije bilo dovoljno da se proizvođači okupe oko zajedničkog interesa”, kaže Štimac.

No, napominje da je mogućnost gradnje centra još uvijek otvorena. “Čim se proizvođači okupe prema jasnim kriterijima, postoji šansa da se projekt realizira. Do tada su kao samostalni subjekti prepušteni tržištu kojim vlada zakon ponude i potražnje”, kaže.

Nitko od proizvođača nije želio dati obrazloženje situacije u kojoj se nalaze. Tek je neformalno rečeno da zadruga proizvođača postoji, ali nije aktivna.

7 Odgovora

  1. Jedite voće i povrće…
    Ja na poslu svaki dan pojedem salatu.
    Jadranska je top.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari