Nastavlja se traženje bušotina geotermalne vode, dodijeljeni novi ugovori

Pixabay.com
Geotermalna nalazišta, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u utorak je na završnoj konferenciji projekta SolariKA dodijelio ugovore o financiranju istražne bušotine tople vode, ITU odjela Grada Karlovca i ulaganja u Vojniću, Vrhovcu i Saborskom.

Na Šumbaru kod Karlovca ministar Erlić je posjetio lokaciju na kojoj se priprema istražna bušotina za geotermalnu vodu, te je direktoru gradske tvrtke GeotermiKA Vlatku Kovačiću uručio ugovor u vrijednosti 64.000 eura.
 
Cilj je osigurati grijanje za više od 8000 korisnika središnjeg toplinskog sustava geotermalnim vodama, a Kovačić je napomenuo kako je projekt uređenja bušotinskog polja vrijedan 1,1 milijuna eura i financiran uglavnom sredstvima Norveške, Islanda i Lihtenštajna.
 
Zamjenik norveškog veleposlanika Hegle Klauman Marstrander rekao je kako je Norveška za Hrvatsku osigurala 103 milijuna eura u zadnjem programskom razdoblju, a u planu su i daljnja ulaganja.

Zamjenik veleposlanika i ministar, foto PR

Novi, pouzdani izvori energije

Obnovljivi izvori energije su nužni, poručio je Marstrander, rat u Ukrajini je potpuno promijenio nabavu energenata i energetski sustav u Europi, stoga trebamo nove pouzdane izvore energije, poput geotermalnih izvora, a Hrvatska je sretna što ih ima.

Projektom SolariKA, ukupne vrijednosti 447.437 eura, na 14 objekata u vlasništvu Grada Karlovca postavljene su solarne ćelije, što je također financirano posredstvom norveškog mehanizma.
 
Gradu je dodijeljena i tehnička pomoć za provedbu ulaganja posredstvom ITU mehanizma u iznosu od 530.000 eura, a Karlovačkoj županiji za zamjenu stolarije na školi u Saborskom, ulaganje u elektroinstalacije u školi u Vojniću i uređenje dječjeg igrališta u Vrhovcu kod Ozlja.

Jedan odgovor

  1. Konačno se u pravom smislu okrećemo obnovljivim izvorima energije, lijepa vijest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari