Krivotvorenje vina je uhodan posao, tvrde hrvatski vinari

Pixabay.com
Vino, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Udruženje vinara, uvjereno da na tržištu ima i krivotvorenih domaćih vina, sumnjive primjerke dalo je na analizu. Rezultati su porazni.

Državni inspektorat u posljednjih godinu dana uzorkovao je 72 vina iz uvoza. 24 uzorka poslana su na analizu kako bi se utvrdilo je li vino krivotvoreno. Rezultati su pokazali da su u 5 uzoraka prisutni voda i šećer koji ne potječe iz grožđa. Zbog sumnje da krivotvorenje domaćih vina nije iznimka, nego uhodani posao, organizacija domaćih vinara dala je sedam primjeraka jeftinih vina na analizu. Čak njih šest bilo je krivotvoreno.

“Ono što je analiza pokazala, dodaje se etilni alkohol da se stvori ta razina alkohola koja je nužna, da bi se dobila aromatika u punom smislu. Dodaju se i kiseline koje je još teže utvrditi zato smo i utvrdili to sve jer radi se o organiziranoj djelatnosti kojima se bavi jedan set tvrtki.”, izjavio je za HRT Tomislav Panenić, predsjednik regionalne organizacije vinara i vinograda Graševina Croatica.

U Državnom inspektoratu ističu da ta analiza može poslužiti samo kao povod za provođenje inspekcijskog nadzora jer riječ je o neformalnom uzimanju uzoraka. Ministarstvo poljoprivrede ipak poručuje da su postupci u tijeku te da će, utvrdi li se to službenim analizama, tvrtke odgovarati.

“Oni će prekršajno, odnosno kazneno odgovarati kad se meritornim analizama ovlaštenih laboratorija i postupcima Državnog inspektorata podnesu prijave.”, kazao je Juraj Orenda, voditelj Službe za vinarstvo i uređenje tržišta iz Ministarstva poljoprivrede.

Krivotvorena vina ne zadovoljavaju minimalne standarde kvalitete, a prodaju se po cijeni ispod realnih troškova proizvodnje, tvrde vinari. Uz troškove vezane uz proizvodnju vina, ambalažu i opremanje boce, vinari poručuju da nemoguće dobiti kvalitetan proizvod po niskoj cijeni.

Time se narušava tržište i zavaravaju potrošači, kojima je nemoguće prepoznati krivotvorinu.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari