Usvojena Uredba o oznakama zemljopisnog podrijetla EU za vino, Hrvatska se bori za „prošek“

Pixabay.com
Hrvatska se bori za TI prošek, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Izvješće o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o oznakama zemljopisnog podrijetla EU za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode i sustavima kvalitete za poljoprivredne proizvode, usvojeno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta (EP) u Strasbourgu.

Ministarstvo poljoprivrede RH ocijenilo je da je njenim usvajanjem hrvatska Vlada obranila svoju poziciju, a postupak zaštite imena prošek i dalje je u rukama Europske komisije koja bi tijekom ove godine trebala donijeti odluku.

Osim važnosti samog sadržaja uredbe, kojom se jača i pojednostavljuje sustav zaštite poljoprivrednih proizvoda EU pa će u budućnosti umjesto tri zakonska akta na snazi biti samo navedena uredba, pregovori su bili od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku zbog mogućeg utjecaja postignutog dogovora na slučaj zaštite tradicionalnog izraza prošek na razini Europske unije“, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Bitnim naglašavaju da je usvojeni tekst drukčiji od prethodno usvojene pozicije Europskog parlamenta. Početno pregovaračka pozicija EP, kažu iz ministarstva, sadržavala je dio odredbi koje za Hrvatsku nisu bile povoljne u kontekstu odlučivanja o odvojenom slučaju registracije TI prošek, za koji talijanska strana tvrdi da će naštetiti prodaji i ugledu pjenušavog vina prosecco.

„Tako je EP, unatoč drukčijim nastojanjima dijela hrvatskih europarlamentaraca, u izvorni prijedlog uredbe Europske komisije unio izmjene poput zabrane trženja proizvoda koji svojim nazivom čak i sugeriraju na neki drugi proizvod, zatim značajno proširio interpretaciju koncepta homonimnosti, kako bi i približna sličnost u nazivu onemogućila zaštitu određenog proizvoda na EU razini. Također, početna pozicija EP predviđala je i retroaktivnu primjenu novih pravila, kako bi se ona mogla primijeniti i na proces zaštite prošeka, na kojem EK radi već više od desetljeća“, navode iz ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska je na svim razinama branila svoj stav isključivo pravnim i principijelnim argumentima, ne ulazeći u problematiku bilo kojeg pojedinačnog slučaja.

U tom procesu posebnu važnost imalo je Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), na kojem su ministri poljoprivrede EU i potvrdili jasnu pregovaračku poziciju Vijeća, koja je uključivala i zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u procesu priznavanja zemljopisnog podrijetla EU za vino, jaka i alkoholna pića i poljoprivredne proizvode. To je, dodaju iz Ministarstva poljoprivrede, omogućilo tadašnjem španjolskom predsjedništvu Vijeća EU da se u pregovorima s Europskim parlamentom izbori za poziciju koju je zagovaralo Vijeće.

Pixabay.com
Prošek, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

„Stoga je postignuti politički dogovor u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima“, ocjenjuje u hrvatskom Ministarstvu.

Postupak oko zaštite tradicionalnog imena „prošek“ i dalje je u rukama EK, koja bi nakon što je saslušala obje strane i proučila sve argumente i prigovore, trebala tijekom ove godine donijeti odluku i staviti istu na glasovanje državama članicama.

Ministarstvo podsjeća da je Hrvatska predstavila priznavanje tradicionalnog izraza „prošek“ u okviru svojih pregovaračkih zahtjeva još u sklopu pregovora o pristupanju Europskoj uniji, odnosno još u prosincu 2013. godine službeno je podnesen zahtjev EK za zaštitom TI „prošek“.

U idućim godinama održavani su povremeni sastanci s EK, pitanje prošeka se često pojavljivalo u medijima Hrvatske i Italije, a glavne rasprave vodile su se oko mogućnosti komercijalizacije proizvoda i potencijalnog negativnog učinka na prihode koje ostvaruje talijanski prosecco.

Naime, talijanska strana osporava pravo na uporabu imena prošek za slatko desertno dalmatinsko vino tvrdeći kako se njime zloupotrebljava sličnost s globalno uspješnim talijanskim pjenušavim vinom proseccom.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da su od 2021. godine značajno pojačali svoje aktivnosti oko prošeka na EU razini, svim državama članicama, ali u Hrvatskoj, te prikupili svu dokumentaciju u skladu s propisima EU, koja je i dostavljena nadležnim na razmatranje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari