Podravka o kupnji Fortenovinih poljoprivrednih kompanija: Proučit ćemo uvjete i donijeti odluku

Freepik.com / wirestock
Poljoprivreda, ilustracija Foto: Freepik.com / wirestock

Fortenova grupa je u utorak priopćila da je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda u kojem posluju kompanije Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Vinka. Ove kompanije su u 2022. godini imale ukupne prihode u iznosu od 345 milijuna eura, podaci su to bonitetne kuće CompanyWall.

Fortenova je izvijestila da ponude kupaca očekuje krajem prvog tromjesečja ove godine i da će se fokusirati na kvalitetu ponuda, a to je plaćanje fer cijene i doprinos daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Novac od prodaje, kažu, iskoristili bi za smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe.

Navodno je Podravka jedna od kompanija koja je zainteresirana za Fortenovinu ponudu pa smo ih odlučili kontaktirati.

“Grupa Podravka strateški je usmjerena na razvoj poslovanja koji uključuje i potencijalne akvizicije, kao i ulaganja u poljoprivredu. Međutim, u ovom trenutku ne možemo komentirati detalje tih planova”, odgovori su na upit Financija.hr.

“Što se tiče samog procesa koji je oglasila Fortenova Grupa, proučit ćemo uvjete i ovisno o njima donijeti odluku hoćemo li u njemu sudjelovati”, dodali su.

Prema pisanju medija, i srpska kompanija Delta Holding zainteresirana je za poljoprivredne kompanije Fortenovine grupe. Moguća prodaja tih kompanija čini im se kao zanimljiva prilika, ali čekaju da vide pod kojim uvjetima će to biti.

Generalni direktor Delta Agrara Luka Popović je na konferenciji za medije naglasio da se radi o najboljim agrotvrtkama u Hrvatskoj. Iz Delta Holdinga su na upit o mogućoj kupnji rekli samo da razmatraju sve opcije.

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ministrica poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković je u srijedu nakon sjednice Vlade komentirala informaciju da je Fortenova grupa započela proces ispitivanja za prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda, objavljeno je na stranicama Vlade. Podsjetila je da se proizvodnja kompanija koje su dio tog poslovnog područja odvija na otprilike 33.000 hektara državnog zemljišta koje se koristi putem dugogodišnjih koncesija, zakupa ili privremenih ugovora.

“Fortenova je privatna kompanija i država joj ne može uvjetovati kome će prodati svoje poljoprivredne tvrtke. No, državi je bitno da se poljoprivrednim zemljištima u državnom vlasništvu upravlja sukladno gospodarskim planovima i programima”, rekla je Vučković.

Prema podacima na stranici Belje.hr, ova kompanija ima 20.000 hektara oranica koje obrađuju po cijeloj Baranji i duž kontinentalnog dijela Hrvatske. Posebno su istakli poljoprivredni kompleks Mitrovac gdje uzgajaju rajčice pod staklenicima na 4,5 hektara, a na 564 hektara su im vinogradi. Belje navodno koristi najviše zemljišta koje je pod koncesijom.

Na CompanyWallu navedeno je da je kompanija Belje u 2022. godini imala ukupne prihode u iznosu od 235,74 milijuna eura, što je povećanje od 13,46 posto u odnosu na 2021. Istodobno, ostvarili su neto dobit od 14,93 milijuna eura, što je za 375,81 posto više nego u godini prije.

Vupik je na svojim stranicama objavio da u ratarskoj proizvodnji ukupno obrađuje oko 7.200 hektara poljoprivrednog zemljišta i da se povrtlarska proizvodnja odvija na 545 hektara površina. Ukupan prihod Vupika u 2022. godini iznosio je 52,45 milijuna eura, za 6,85 posto više nego u godini prije. Kompanija je ostvarila neto dobit od 2,69 milijuna eura, što povećanje od 42,87 posto u usporedbi s 2021. godinom.

PIK Vinkovci raspolaže s oko 5.000 hektara zemlje za ratarsku i povrtlarsku proizvodnju. Oni su u 2022., u odnosu na godinu prije, imali smanjenje ukupnih prihoda od 20,80 posto, pa su im prihodi iznosili 48,72 milijuna eura. Ukupna dobit im je iznosila 2,57 milijuna eura, prema CompanyWallu.

Kompanija Vinka ima voćnjak u Borinci koji se prostire na 900 hektara i tvornicu za preradu povrća i voća u zamrznute proizvode, navedeno je na stranici Fortenova.hr. Ova kompanija je u 2022. imala ukupne prihode u iznosu od 8,51 milijuna eura, što je smanjenje od 24,89 posto u odnosu na prethodnu godinu. Imala je i neto gubitak od 2,84 milijuna eura, što je povećanje od 5,74 posto u odnosu na 2021.

Prema dostupnim informacijama, Belje ima najviše zemljišta, a i najveću dobit, dok je Vinka u najlošijem položaju.

26 Odgovora

  1. Ma neka pokupuju sve, a ljudi sa sela koji zive od tog neka rade u konzumu i ininim benzinskama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari