Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u godinu dana manje za 6,8 posto

Industrija, Foto; Pixabay/Pexels

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, za 4,1 posto, a slijede zalihe kapitalnih proizvoda s padom od četiri posto.

Istodobno su zalihe energije porasle 6,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,6 posto.

I na godišnjoj su razini, prenosi Hina, najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, i to za 13,7 posto, a pad su bilježile i zalihe energije, za 12,2 posto, dok su najviše porasle zalihe kapitalnh proizvoda, 18,2 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu porasle za 8,2 posto, a na godišnjoj razini pale za 6,4 posto.

Zalihe u prerađivačkoj industriji manje su za 0,7 posto u odnosu na veljaču, dok su u usporedbi s ožujkom lani niže za 6,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 17 posto, a najveći rast u proizvodnji električne opreme, 15,8 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe u proizvodnji namještaja, za 35,9 posto, a porasle u proizvodnji strojeva i uređaja, za 38,3 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari