Zagrebačka županija u 2024. očekuje daljnji rast turizma

Hina
Turistička organizacija Zagrebačke županije na konferenciji za medije, foto: Hina/Denis Cerić

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje njegova petpostotnog rasta u 2024. u odnosu na prošlu godinu, rekla je u konferenciji za novinare direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Prošlu godinu, Alilović je ocijenila izvrsnom za turizam Zagrebačke županije, s 14 posto više dolazaka i 13 posto više turističkih noćenja nego 2022. čemu su pridonijeli strani turisti s 21 posto više dolazaka i 22 posto više noćenja.

To u brojkama znači 149 tisuća turista i gotovo 270 tisuća noćenja, od čega je stranih turista bilo 106,3 tisuće, a njihovih noćenja 189 tisuća. Domaćih turista bilo je 43 tisuće ili šest posto više nego 2022. godine, prenosi Hina, a s 80,4 tisuće noćenja ostvaren je rast od 8,5 posto.

“Vesele dobre najave i booking smještaja i manifestacija za 2024. za cijelu godinu, nove aviolinije na Zagreb od lipnja kao i povratak gostiju s dalekih tržišta. Očekujemo još jednu dobru turističku godinu”, rekla je Alilović.

Početkom ožujka na najvećoj svjetskoj burzi ITB Belin Zagrebačka županija će dobiti i certifikat za održivost Green Destination, najavila je Alilović.

“Nikada nećemo i ne želimo biti masovna destinacija s puno velikih hotela, nego destinacija održivog turizma kojom će biti zadovoljni i stanovnici i poduzetnici i turisti”, rekla je i dodala da je većina smještaja u obiteljskom turizmu te da je od 2019. do 2024. broj kreveta u privatnom smještaju povećan s 3.300 na 4.500, od kojih je većina izrazito kvalitetna, a tu je i 150 kuća za odmor, “ruralnih utočišta”.

Ističe da Zagrebačka županije ima bogatu ponudu oslonjenu na tradiciju, prirodu, vino i hranu a od destinacija je izdvojila Jastrebarsko i Veliku Goricu, koje su u 2023. imale najveće poraste turističkog prometa.

Najavljen je i početak prijava za nagrade u turizmu “Ruža Zagrebačke županije”.

Riječ je o nagradama za izvrsnost u turizmu Zagrebačke županije, koje su prošle godine dodijeljene prvi puta. Prijave se primaju u idućih 30 dana putem web stranica Turističke zajednice Zagrebačke županije, u šest kategorija – za održivo poslovanje, inovativnost, eno-gastronomiju, smještajne objekte, pojedince i društveno odgovorno poslovanje. Uvjet za one koji se prijavljuju je da imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari