Svjetski turizam u 2023. godini skoro dosegao pretpandemijske razine

Pixabay.com
Mediteran, foto: Pixabay.com/Ilustracija

Oko 1,3 milijarde turista tijekom 2023. godine putovalo je svijetom, a turistička industrija dosegnula oko 1,4 milijardi američkih dolara prihoda, čime zaostaje za samo milijardu dolara za pretpandemijskom 2019., koju bi u 2024. mogla dosegnuti, novi su podaci i procjene Svjetske turističke organizacije – UNWTO.

Novi podaci iz Svjetskog turističkog barometra, pokazuju i da se svjetski turizam u 2023. godini znatno oporavio u fizičkim i financijskim rezultatima.

Ostvareni broj turista u 2023. godini, prenosi Hina, čini oko 88 posto rezultata iz 2019., a ostvareni prihodi oko 93 posto razine iz te rekordne godine. Stoga UNWTO smatra da je turizam na putu potpunog oporavka i vraćanja na razine iz 2019. godine.

U postavljanju rekorda, u 2024. godini, najviše se očekuje od Europe, koja bi, po UNWTO-u, mogla potaknuti rezultate s nekoliko važnih događaja. Izdvajaju pritom Rumunjsku i Bugarsku, jer bi se u ožujku mogle pridružiti šengenskom području slobodnog kretanja, te Pariz, odnosno Francusku, jer će biti domaćin ljetnih olimpijskih igara u srpnju i kolovozu.

Očekuje se i nastavak oporavka putovanja iz SAD-a, kao i da će snažna izvorna tržišta u Europi, Americi i na Bliskom istoku nastaviti poticati turističke tokove i potrošnju u svijetu, uz povećanje zračne povezanosti i jači oporavak azijskih tržišta.

To bi sveukupno svjetskom turizmu, moglo donijeti rast od oko dva posto u odnosu na 2019., odnosno da će rezultati biti puno bolji nego u 2023., iako uz nastavak geopolitičkih i drugih izazova odnosno stalne inflacije, visokih kamatnih stopa, nestabilnih cijena nafte, poremećaja u trgovini, i slično, koji utječu na troškove prijevoza i smještaja u 2024. godini, procjene su UNWTO-a.

“Turisti će u 2024. još više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu. Održive prakse i prilagodljivost također imaju sve veću ulogu u izboru, a nedostatak osoblja turističkim poduzećima i dalje je kritičan i teško se nositi s velikom potražnjom”, komentiraju iz UNWTO-a.

U Svjetskom turističkom barometru, UNWTO je u 2023. godini posebno istaknuo Bliski istok, Europu i Afriku kao regije s najboljim rezultatima, pri čemu je Bliski Istok jedina svjetska regija koja je nadmašila 2019. za 22 posto u međunarodnim dolascima turista.

Europa je i dalje najposjećenija u svijetu, s više od 50 posto svih dolazaka, a u 2023. je dosegnula ukupno 94 posto razine dolazaka turista iz 2019., dok je Afrika na 96 posto.

Iz UNWTO-a ipak upozoravaju da bi razvoj sukoba Hamas-Izrael mogao poremetiti putovanja na Bliskom istoku te utjecati na povjerenje putnika, kao i neizvjesnost ruske agresije na Ukrajinu.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari