Zabrana ruskih dijamanata, draguljari se distanciraju zbog invazije na Ukrajinu

Pixabay.com
Dijamanti, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Samo nekoliko tjedana nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022., trgovac dijamantima sa sjedištem u Antwerpenu Thierry Tugendhaft počeo je primati pozive od velikih draguljara u Parizu koji su tražili da ih prestane opskrbljivati ​​ruskim dijamantima, ali nije bio jedini.

Druge tvrtke za dijamante u Antwerpenu, najvećem svjetskom središtu trgovine neobrađenim dijamantima i brušenja najvećih dragulja, zamoljene su da izbjegavaju rusko kamenje. Ipak, to nije lak zadatak jer Rusija pokriva otprilike jednu trećinu globalne potražnje za draguljima.

Sada zapadne sile žele učiniti ovaj bojkot službenim tako što će formalno zabraniti ruske dijamante. Priopćenje G7 očekuje se već nekoliko tjedana, ali neslaganje oko pojedinosti usporava stvari, rekao je Reutersu izvor upućen u situaciju.

Veliki zapadni zlatari, od Tiffanyja do Cartiera i Van Cleef & Arpelsa, željeli su se distancirati od ruske trgovine dijamantima. Uvoz ruskih neobrađenih dijamanata sada je na manje od pet posto predratnih razina, prenosi Reuters.

Tugendhaft, čelnik T. Diamonds BVBA, rekao je da je oko 50 posto njegovih neobrađenih dijamanata dolazilo iz Rusije zbog njihove visoke kvalitete. Kupci su mu dali samo šest tjedana da pronađe alternativne zalihe.

“Tranzicija je bila prilično brza jer smo već bili u razgovorima s Kanadom, dok smo još kupovali iz Rusije”, rekao je Tugendhaft iz svog ureda u Antwerpenskom dijamantnom klubu. Njegova tvrtka sada nabavlja oko 80 posto dijamanata iz Kanade, a ostatak iz afričkih zemalja, uključujući Lesoto, Južnu Afriku i Bocvanu.

Drugi trgovci iz Antwerpena bili su manje snalažljivi, rekao je Tugendhaft, i morali su obustaviti svoju trgovinu neobrađenim draguljima jer europske banke nisu htjele financirati njihove ruske isporuke. Oko 90 posto dijamanata na svijetu sada se brusi u Indiji.

Iako dijamanti generiraju samo djelić prihoda u usporedbi s naftom i plinom, oni i dalje donose Kremlju više od četiri milijarde dolara godišnje.

SAD, Kanada, Japan i EU razmatraju različite prijedloge za zabranu ruskih dijamanata na svojim tržištima, koje su im podnijeli Belgija, Indija, Francuska i Svjetsko vijeće za dijamante. EU je zatražila od Belgije da izradi prijedlog i nada se da će zadržati Antwerpen kao glavno središte trgovine sirovim robama.

Glavni problem pri zabrani ruskih dijamanata na zapadnim tržištima, koja čine 70 posto globalne potražnje za dijamantnim nakitom, jest kako pronaći podrijetlo kamenja.

Većina prijedloga koje razmatra G7 sada se usredotočuje na neobrađene dijamante od jednog karata i više.

Nakon što je dijamant izrezan, pouzdano praćenje njegovog podrijetla postaje gotovo nemoguće bez detalja o neobrađenom kamenu koji se podudaraju, kažu izvori iz industrije, što stavlja teret na početnu fazu sortiranja neobrađenog kamenja u Antwerpenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari