Za financiranje razvojnih projekata gradova osigurano 172 milijuna eura

HGK radionica, Foto: Promo

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika u procesu postizanja zelene tranzicije, istaknuo je na radionici “Zeleni gradovi, pametna budućnost” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

Uz predstavnike Grupacije održavanja zelenih površina HGK i Grupacije Smart City HGK, radionica i B2B susreti okupili su tvrtke, komunalna poduzeća i ponuditelje pametnih rješenja te donosioce odluka i predstavnike jedinca lokalne i područne samouprave s ciljem isticanja važnosti strateškog pristupa planiranju prostora i implementacije komunalnih rješenja.

“Značajno se ubrzava proces intenzivne urbanizacije često praćene nekontroliranim širenjem sive infrastrukture, zagađenjem te brojim komunalnim izazovima poput zbrinjavanja prekomjernog otpada. Intenzivne klimatske promjene i njihove posljedice kojima svjedočimo svake godine ove izazove čine još složenijima. Razvoj gradova po mjeri čovjeka podrazumijeva digitalnu transformaciju i pametna tehnološka rješenja integrirana sa zelenom infrastrukturom, zbog čega je unutar HGK ustrojeno Udruženje komunalnog gospodarstva i Grupacija Smart City. Drugi dio slagalice je i rad naše Grupacije održavanja zelenih površina”, rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

“HGK je kroz svoju Grupaciju Smart City okupila niz tvrtki koje se bave razvojem i implementacijom tehnologija za pametne gradove. Gradovi poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka već su prepoznali vrijednost ovakvih inicijativa i aktivno sudjeluju u razvoju pametnih rješenja. Ovim putem najavljujemo i izradu sveobuhvatnog kataloga hrvatskih tvrtki koje nude inovativne Smart City proizvode i usluge. To će biti ključni resurs za gradove i općine diljem Hrvatske koji traže rješenja za pametno upravljanje urbanim sredinama. Pozivamo sve zainteresirane tvrtke da se uključe u Grupaciju i online Katalog”, istaknuo je predsjednik Grupacije Smart City HGK Bojan Fišer.

Marina Marasović iz HBOR-a (Hrvatska banka za obnovu i razvoj) predstavila je Urbani razvojni fond, novi instrument za financiranje razvojnih projekata gradova, vrijedan 172 milijuna eura. Fond će postati operativan krajem lipnja, a ono što ga čini potpuno inovativnim jest financiranje javno-komercijalnih projekata.

Drugim riječima, instrument je namijenjen investicijama u javnu infrastrukturu pri čemu je komercijalni kriterij nužan. Korisnici su općine, gradovi i županije, ali i trgovačka društva, agencije ili ustanove u vlasništvu tih jedinica, kao i u vlasništvu države.

Na ovaj način jedinice lokalne samouprave potiču se na ulaganje u financijski održive projekte.

Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda, stoji u priopćenju, je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava.

Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši može dosegnuti 10 milijuna eura.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari