OIEH: Zelena tranzicija pala je na dno europskih prioriteta

pixabay.com
Zelena obnova Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Više od dvjesto tvrtki, udruženja i nevladinih organizacija, među kojima je i OIEH (Obnovljivi izvori energije Hrvatske), potpisalo je zajedničku izjavu namijenjenu čelnicima država EU u kojoj se traži da se Europski zeleni plan potvrdi kao strateški prioritet u sljedećem mandatu Europskog parlamenta.

U priopćenju su naveli kako je tijekom posljednjih mjeseci došlo do velikog pritiska na agendu Europskog zelenog plana.

Nacrt zaključaka Vijeća kojeg su u travnju donijeli šefovi država o sljedećem strateškom programu EU tako samo jednom spominje Europski zeleni plan.

Iz OIEH-a su to protumačili kao potvrdu da je zelena tranzicija pala na dno europskih prioriteta.

“Ovom izjavom želimo pokazati političkim vođama da postoji široka potpora svih društvenih aktera u korist zelenog plana, ključnog za energetsku tranziciju i konkurentnost Europe”, ističu iz OIEH-a.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), potrošači električne energije u EU uštedjeli su 100 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2023. zahvaljujući upravo ubrzanju razvoja obnovljivih izvora energije i elektrifikacije. Svjetski lanci čiste tehnologije vrijedit će prema procjenama preko 600 milijardi eura do 2030. Europski zeleni plan najbolja je strategija za osiguranje prosperiteta i konkurentnosti Europe”, stoji među ostalim u toj izjavi.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari