Za drugu fazu obrazovanja za deficitarna zanimanja dodijeljeno još pola milijuna eura

Edvard Šušak/Hina
Davor Filipović, Foto: Edvard Šušak/Hina/Arhiv

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović uručio je u utorak 50 ugovora prijaviteljima projekta “Naukovanje za obrtnička zanimanja“, ukupno vrijednih više od pola milijuna eura, piše Hina.

Ugovori su uručeni u sklopu operacije poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II.

Ista je provedena radi unaprjeđenja i razvoja Jedinstvenog modela obrazovanja (JMO) za zanimanja iz sustava vezanih obrta koji se provode po modelu naukovanja, a odnose se na 61 obrtničko zanimanje, priopćeno je iz ministarstva.

Ukupna vrijednost projekta je 32,6 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda (ESF), dok je 15 posto iznosa udio nacionalnog sufinanciranja.

U odnosu na prethodnu FAZU I, sada su napravljeni određeni iskoraci.

Tako su učeničke stipendije porasle s dotadašnjih 9.000 kuna (1.194 eura) na 18.000 kuna (2.389 eura) na godišnjoj razini, a značajno su povećana i raspoloživa sredstva za poticanje gospodarskih subjekata na izvođenje naukovanja.

Maksimalni iznos potpore gospodarskim subjektima koji provode naukovanje povećan je sa 150.000 kuna (19.908 eura) na 500.000 kuna (66.361 eura).

Kroz FAZU II dodijeljeno 8.726 stipendija učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima u ukupnom iznosu od 20,85 milijuna eura.

Temeljem projekta “Naukovanje za obrtnička zanimanja“, uključujući i u utorak uručene ugovore, dodijeljeno je ukupno 1.046 potpora u iznosu od 9,86 milijuna eura.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari