Wall Street u padu drugi tjedan zaredom

Freepik.com
Investiranje, Foto: Freepik.com

Cijene dionica na Wall Streetu u ponedjeljak su zabilježile blagi pad, nastavivši tako negativni niz od prošloga tjedna.

Razlog pada, navodi Hina, krije se u činjenici da rast gospodarstava usporava, a središnje banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 0,04 posto, na 33.714 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 posto, na 4.328 bodova, a Nasdaq indeks 1,16 posto, na 13.335 bodova.

Rast američkog gospodarstva se usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata u ovoj godini jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad ciljanih razina središnje banke.

I središnje banke brojnih drugih zapadnih zemalja nastavljaju zaoštravanje monetarne politike. Prošloga su tjedna kamate povećale britanska, švicarska i norveška središnja banka, a očekuje se da će u srpnju cijenu novca ponovno povećati i FED te Europska središnja banka.

„Posljednji su dani vrlo teški za ulagače dok pokušavaju odlučiti hoće li biti ofenzivni ili defanzivni. Stoga trenutno u svakom kampu drže po jednu nogu”, kaže Carol Schleif, direktor u tvrtki BMO.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari