Vujčić: Za 20 godina broj stanovništva u radnoj dobi bit će manji za 400.000 osoba

UMFO i Zagrebačka burza
Izazov promjene, Foto: UMFO i Zagrebačka burza

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) i Zagrebačka burza organizirale su regionalnu financijsku konferenciju “Izazov promjene” u Rovinju na kojoj je prvi dan bilo više od 500 sudionika iz domaće i međunarodne financijske zajednice. Konferencija je počela u četvrtak, a traje dva dana.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je na konferenciji da se u Hrvatskoj nastavlja dugoročni trend rasta zaposlenosti, pri čemu od sedam do osam posto ukupne zaposlenosti otpada na strane radnike.

“Iako se trendovi rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti nastavljaju, stopa aktivnosti participacije na tržištu rada aktivnog stanovništva je 70 posto, što je ispod europskog prosjeka od 75 posto. Očekivano trajanje života kontinuirano raste i rezultira vrlo nepovoljnom promjenom starosne strukture stanovništva. Pretpostavke su da će se u idućih 20-ak godina broj stanovništva u radnoj dobi smanjiti za oko 400.000 osoba, a taj gubitak se ne može nadomjestiti iz neaktivnog stanovništva ili demografskim pronatalitetnim politikama. On se može nadoknaditi jedino povećanjem daljnje migracije, aktiviranjem umirovljenika, produljenjem radne dobi ili automatizacijom i robotizacijom”, naglasio je.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman komentirao je dosadašnja kretanja na financijskim tržištima.

“Ove godine ostvaren je rast i iznad očekivanja. Rasle su sve klase financijske imovine, a posebno je bio jak oporavak na američkim dioničkim tržištima. Pritom je uslijedio i oporavak prinosa obveznih mirovinskih fondova i investicijskih fondova. Najbolje prinose očekivano su ove godine ostvarili fondovi A kategorije za 13,2 posto i time pobijedili inflaciju”, izjavio je.

“Očekujemo da će i fondovi B kategorija biti barem ili iznad razine inflacije oko 7,5 posto, a fondovi C kategorije također su dočekali oporavak od 1,9 posto. To sve pokazuje da je oporavak tržišta na vidiku”, dodao je.

No, smatra da ipak trebamo biti oprezni jer rast kamatnih stopa, nastavak inflacije, recesija i ratovi povećavaju pojedine sistemske rizike zbog čega svi europski regulatori, pa i oni u Hrvatskoj, posebno prate stanje financijskog sektora.

Na okruglom stolu pod nazivom “Suvremeni trendovi u razvoju europskih mirovinskih fondova” zaključeno je da je zajednički cilj svih dionika mirovinskog sustava afirmiranje dobrovoljne mirovinska štednje i uključivanje što većeg broja osoba u treći mirovinski stup.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari