Svaki četvrti poslodavac spreman je na promjene

Foto: Unsplash.com

Poslodavci su i nakon tri godine od proglašenja pandemije koronavirusa suočeni s velikim brojem tehnoloških, ekonomskih i društvenih promjena koje utječu na rad i zaposlenike. Deloitteovo istraživanje „Globalni trendovi u ljudskim resursima za 2023.: Novi temelji za svijet bez granica“ pokazuje kako poslodavci upravljaju tim promjenama i kako njihove tvrtke funkcioniraju u okruženju koje se stalno mijenja.

Ispitanici obuhvaćeni istraživanjem, među kojima je više od 1500 menadžera i članova uprava, svjesni su da tradicionalni modeli rada – organizacija rada, radno okruženje i potrebne kvalifikacije za određene uloge – postupno nestaju.

Međutim, iako mnogi razumiju potrebu za definiranjem novog modela rada (87 posto ispitanika kaže da je pronalaženje pravog modela rada važno za uspjeh njihove organizacije), samo 24 posto smatra da su njihove organizacije u velikoj mjeri spremne pozabaviti se ovom temom. Osim toga, 59 posto ispitanika izjavilo je da će tek u narednom razdoblju svoju pozornost usmjeriti na preoblikovanje modela rada unutar svoje tvrtke.

“Radna snaga, organizacijska i kadrovska pitanja i dalje su u fokusu direktora i članova uprava. Rezultati ovogodišnjeg izvješća samo potvrđuju prioritete koje smo uočili tijekom prethodnih godina. Takav ishod nije iznenađujući s obzirom na to da su mnoga istraživanja i poslovne prakse pokazale da bi se menadžeri prvenstveno trebali usredotočiti na dva ključna područja: upravljanje ljudima i upravljanje novčanim tokovima. Kvalitetno upravljanje tim područjima preduvjet je uspješnog vođenja svih ostalih segmenata poslovanja, a time i uspjeha cijele tvrtke”, kaže Nadežda Nedić, voditeljica Odjela za poslovno savjetovanje u Deloitteu.

Iako je današnji posao prvenstveno definiran hijerarhijskom strukturom, opisom poslova i specifičnim zadacima, Deloitteovo istraživanje o organizaciji temeljenoj na vještinama pokazuje da manje ispitanika (19 posto poslodavaca i 23 posto zaposlenika) smatra da bi tako trebalo i ostati. To odražava ono što mnogi već vide na svojim radnim mjestima – zaposlenici provode sve više vremena usredotočeni na timski rad i rad na projektima koji nisu unutar opisa njihovog trenutnog posla.

Foto: Freepik

“Prelaskom na pristup temeljen na vještinama, organizacije mogu otključati puni potencijal svoje radne snage i stvoriti radno okruženje u kojem zaposlenici imaju više izbora i autonomije, kao i veći prostor za razvoj karijere”, navodi Nedić.

Čak 93 posto ispitanika reklo je da je pomicanje fokusa s radnih mjesta važno ili vrlo važno za uspjeh njihove organizacije. Međutim, samo 20 posto smatra da je njihova organizacija u velikoj mjeri spremna uhvatiti se u koštac s izazovom.

Dvoje od pet pripadnika generacije Z i milenijalaca odbilo je posao ili radni zadatak jer nije u skladu s njihovim vrijednostima. Suprotno tome, tvrtke koje posluju s jasnom vizijom i misijom značajno profitiraju – polovica anketiranih poslodavaca ima višu stopu zadržavanja zaposlenika i zadovoljstva zaposlenika.

“Radnici u razvijenim zemljama danas imaju veći utjecaj na radno okruženje nego ikad prije i pokazuju spremnost njime oblikovati način na koji obavljaju svoje radne zadatke”, dodaje Nedić. “Kako bi tvrtke bile uspješne u takvim odnosima na tržištu rada, trebale bi postupno mijenjati model rada. Jasnim raspoređivanjem odgovornosti zaposlenicima poslodavci bi trebali prepustiti dio kontrole i odustati od mogućnosti preoblikovanja organizacije rada i radnih zadataka”.

Zahtjevi za promjenom modela rada poziv su poslodavcima da se razvijaju zajedno sa svojim zaposlenicima. Važnost razumijevanja ovih trendova izravno je povezana s uspješnim upravljanjem organizacijom, što potvrđuje 94 posto ispitanika koji vjeruju da su vještine vođenja i učinak važni za uspjeh njihove tvrtke.

Međutim, samo 23 posto ispitanika vjeruje da njihovi poslodavci imaju vještine za uspješno vođenje svoje organizacije kroz današnje inovativno okruženje. Ovaj jaz u sposobnostima poslodavca vjerojatno je posljedica različitih perspektiva modela rada.

Jedan odgovor

  1. Kad dobrom i zadovoljnom radniku das prst, on ce ti sigurno dati ruku.. poslodavci moraju suradjivati s radnikom da bi firma bila na nivou

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari