Vučković: Na dio zahtjeva HPK-a smo već pozitivno odgovorili pisanim putem

Hina
Ministrica poljoprivrede RH, Marija Vučković, Foto: Hina/Dario Grzelj/prosinac 2023.

Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković je, komentirajući prosvjede poljoprivrednika u Đakovu i Čakovcu, izjavila da su prosvjedi legitimni, da će se sastati s poljoprivrednicima te da je Ministarstvo poljoprivrede na dio zahtjeva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) već pozitivno odgovorilo pisanim putem.

Poljoprivrednici su jučer prosvjedovali u Đakovu i Čakovcu kako bi upozorili na probleme s kojima se suočavaju te dali potporu europskim kolegama koji već neko vrijeme prosvjeduju protiv zajedničke europske poljoprivredne politike (ZPP) za koju kažu da uništava proizvođače i selo, prenosi Hina.

Vučković je izjavila da su prošli tjedan dobili deset zahtjeva HPK-a. “Dobar dio zahtjeva je razumljiv, o njima svakako treba razgovarati, a na dio njih smo već pozitivno, pisanim putem odgovorili”, istaknula je ministrica.

Ministrica se slaže sa zahtjevom da sustav treba rasteretiti vezano uz administrativna kontrolna opterećenja, a razumije i problematiku oko prilaganja geotagiranih fotografija.

Sagledavamo situaciju s geotagiranim fotografijama, koja iziskuje velike administrativne napore i vrijeme poljoprivrednika, kazala je, napominjući kako se to neće moći riješiti bez suradnje s Europskom komisijom (EK). “Podnijeli smo određene prijedloge pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat”, rekla je Vučković.

Naime, prema Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, dostava geotagiranih fotografija putem AgroGTF mobilne aplikacije obavezna je kao dokaz pojedinih aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu. Dio poljoprivrednika tu obvezu doživljava kao neugodnu i suvišnu, a dio, posebno stariji, kažu da se ne snalaze najbolje s mobilnim tehnologijama i da njihov primarni poziv nije slikanje, nego proizvodnja hrane.

Geotagirana fotografija je fotografija koja sadrži geografsku lokaciju. Nastaje dodjelom geografske širine i dužine fotografiji, a dodatno može prikazivati i nadmorsku visinu, smjer i drugo. Automatsko geotagiranje koristi ugrađeni globalni pozicijski sustav GPS u uređaju za fotografiranje, a primjenjuje se kroz informacijski sustav Agencije za plaćanja.

Vezano uz administrativna rasterećenja, Vučković vjeruje kako će se dio toga uspjeti riješiti na nacionalnoj razini.

Što se tiče problema uvoza i uvoznih lobija koji, po mišljenju poljoprivrednika, uništavaju male proizvođače, Vučković je rekla kako će Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s nadležnim tijelima, vidjeti što se još može napraviti kako bi se poljoprivrednike uvjerilo da je kontrolni sustav dobar, ali i da se može nadograditi, povećati broj kontrola itd.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari