Volkswagenu u prvih pola godine prodaja porasla za 12,8 posto

Foto: FBO Medija/Pexels

Njemački automobilski div Volkswagen izvijestio je u petak o snažnom rastu prodaje u prvoj polovini godine zahvaljujući oporavku opskrbnih lanaca koji je omogućio realizaciju prošlogodišnjih narudžbi.

Hina piše da je tijekom prvih šest mjeseci VW prodao 4,372 milijuna vozila, za 12,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U lipnju je prodaja porasla za 5,7 posto, nakon 16-postotnog skoka u prethodnom mjesecu. Kompanija je godinu započela s velikim brojem nerealiziranih narudžbi zbog prošlogodišnjih zastoja u opskrbi.

Prodaja u zapadnoj Europi porasla je u prvoj polovini godine gotovo za 27 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz 30-postotni skok u lipnju.

U Kini, najvažnijem VW-ovom tržištu, smanjila se za 1,2 posto, uz 14,5-postotni pad u lipnju, zbog visoke poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem mjesecu, kada su prodaju potaknuli porezni poticaji, tvrde u kompaniji.

U kategoriji automobila brend Volkswagen zabilježio je najslabiji rast prodaje u prvoj polovini godine, za 7,2 posto. U lipnju prodaja mu se smanjila za 2,4 posto.

Najpopularniji je bio Seat/Cupra, sa skokom prodaje u prvoj polovini godine za 28,1 posto. Prodaja Škode porasla je za 19,9 posto, Audija za 15,5 posto, a Porschea za 14,7 posto, pokazuje izvješće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari