Vlak koji levitira po prvi puta testiran na običnoj pruzi (VIDEO)

Levitirajući vlak, Foto: IronLev.com

Talijanska kompanija IronLev prvi je puta testirala tehnologiju magnetske levitacije na tradicionalnoj željezničkoj infrastrukturi, tvrdeći da je otkrila rješenje koje ne zahtijeva skupu prilagodbu pruga.

Kompanija je snimku testa prikazala na sajmu LetExpo2024 u regiji Veneto. Snimka prikazuje prototip vlaka teškog jednu tonu koji putuje brzinom od 70 kilometara na sat na pruzi u zaleđu Venecije.

Tehnologija magnetske levitacije, pojašnjava Hina, stvara zračni jastuk koji fizički odvaja vozilo od staze, smanjujući trenje, buku i vibracije, a time i potrošnju energije i troškove održavanja vlaka i infrastrukture.

Kina je koristi već gotovo dva desetljeća, ali u ograničenom opsegu. Brojne zemlje žele razviti mreže za vlakove bazirane na tehnologiji magnetske levitacije, ali njezino usvajanje koče visoki troškovi i potreba izgradnje nove pružne infrastrukture.

“Ispitivanje IronLeva predstavlja prvi i jedini slučaj primjene magnetske levitacije na postojećoj pruzi, bez preinaka i integracije pomoćnih elemenata”, istaknuo je direktor Instituta za mehaničku inteligenciju Massimo Bergamasco.

U dosadašnjim testiranjima magnetsko polje stvaralo se uz podršku ad-hoc infrastrukture, koja se često sastoji od zavojnica izrađenih od vodičkih materijala i uključuje znatno veće troškove nego tradicionalne željezničke pruge.

“Pokazali smo da naše vozilo može levitirati na postojećim tračnicama. To znači da je upotreba naše tehnologije jednostavna”, naglasio je Reutersu predsjednik IronLeva Adriano Girotto.

Cilj IronLeva je kroz nekoliko godina razviti probno vozilo koje će biti teško do 20 tona i moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat, dodao je Girotto.

6 Odgovora

  1. Svaka čast, možda nema kao u starim filmovima lebdećih autiju, ali zato ima vlakova 😋

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari