UN: Broj prijavljenih patenata lani smanjen prvi put u 14 godina

Inovacije, ilustracija. Foto: This is Engineering/Pexels

Ekononomska nesigurnost lani je zakočila inovacije, izvijestila je Agencija za patente pri Ujedinjenim narodima (UN), upozorivši da je broj prijavljenih patenata smanjen prvi puta u 14 godina.

U svijetu je, piše Hina, prijavljeno 272.600 patenata, za 1,8 posto manje nego u 2022. godini, utvrdila je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) koja nadzire sustav međunarodnog priznanja patenata.

Kina je na prva sa 69.610 prijava, za 0,6 posto manje nego godinu ranije. Slijedi SAD s 55.678 prijavljenih patenata, odnosno pet posto manje, navode iz te organizacije.

Na trećem je mjestu Japan, a na petom Njemačka koje su također zabilježile manje prijava nego u 2022. godini. Južna Koreja zasjela je na četvrto mjesto s nešto više prijavljenih patenata.

“Mislim da je to zaista širi odraz trendova u gospodarstvu inovacija. I da donekle zabrinjava”, rekao je glavni ekonomist WIPO-a Carsten Fink.

“Inovacija, tehnološki napredak generiraju budući gospodarski rast, buduća radna mjesta, i mislim da se vlade moraju pobrinuti za uspostavu inovativnog ekosustava koji je živ i… stvara sjeme budućeg rasta”, dodao je Fink.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari