Vlada do kraja godine donosi zakon o minimalnom globalnom porezu na dobit

Pixabay.com
Kalkulator, Foto: Pixabay.com

Vlada planira do kraja ove godine donijeti Zakon o minimalnom globalnom porezu na dobit, kojim bi u nacionalno zakonodavstvo unijela EU direktivu o osiguravanju globalne minimalne razine oporezivanja multinacionalnih i velikih domaćih poduzeća u EU.

Ta direktiva dio je OECD-ove globalne porezne reforme u oporezivanju dobiti multinacionalnih poduzeća. Kako se ističe u obrascu prethodne procjene za taj zakon, a koji je Ministarstvo financija pustilo u javno savjetovanje, prijedlog Zakona će obuhvatiti matični subjekt i sve njegove povezane subjekte (društva kćeri i ostale), ali samo ako je matično društvo (krajnje u tuzemstvu ili inozemstvu) ostvarilo konsolidirani prihod veći od 750 milijuna eura u bilo koje dvije od prethodne četiri godine.

Kako ističu iz Ministarstva, zbog potonje odredbe taj će novi zakon obuhvatiti iznimno mali dio obveznika poreza na dobit, a neće imati utjecaja na mikro, male i srednje poduzetnike, prenosi Hina.

Ministarstvo u obrascu prethodne procjene predlaže i da se iz EU direktive preuzme opcionalno i obvezno pravilo u potpunosti te da se za multinacionalke i velike domaće skupine uvede kvalificirani domaći dopunski porez, pravilo o uključivanju dobiti i pravilo o prenisko oporezivanoj dobiti, bez odgode.

Uvođenjem kvalificiranog domaćeg dopunskog poreza, pojašnjavaju, osigurava se da dodatna porezna obveza po osnovi dobiti nastale u Hrvatskoj zadrži u Hrvatskoj odnosno da bude prihod državnog proračuna.

Također se predlaže prihvatiti sva izuzeća predviđena Direktivom za vladine, međunarodne i neprofitne organizacije, mirovinske i investicijske fondove koji su uobičajeno izuzeti od nacionalnog oporezivanja dobiti te za sustav međunarodnog pomorskog prijevoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari