Visoke cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa počele padati

Osiguranje, ilustracija, Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Svjetske cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa bile su nepromijenjene u sezoni obnove ugovora na sredini godine ili su čak pale, za pet do devet posto, nakon višegodišnjeg razdoblja rasta, objavila je brokerska tvrtka za reosiguranje Guy Carpenter.

Osiguranje za osiguravatelje na Floridi, u Kaliforniji i drugim područjima s većim rizikom prirodnih nepogoda poput uragana i šumskih požara snažno je poskupjelo proteklih godina zbog velikih gubitaka koji su dijelom posljedica klimatskih promjena.

“Visoke cijene povećale su profitabilnost reosiguratelja, ostavljajući im prostora za smanjenje cijena u ovoj godini. Cijene se prilagođavaju novim okolnostima”, rekla je globalna voditeljica distribucije u Guy Carpenteru Lara Mowery.

I broker za reosiguranje Aon izvijestio je da su cijene reosiguranja imovine od prirodnih katastrofa pale za specijalizirane osiguravatelje u SAD-u tijekom sezone obnavljanja ugovora sredinom godine.

Osiguravatelji često prebacuje promjene u cijenama reosiguranja na korporativne klijente i na građane, prenosi Hina.

Reosiguranje je tako pojeftinilo unatoč gotovo 46,59 milijardi eura osiguranih globalnih gubitaka od katastrofa u prvoj polovini godine, većih za osam posto od petogodišnjeg prosjeka, kada se isključi inflacija. Glavni razlog tih gubitaka bile su superćelijske oluje u SAD-u, istaknuli su u Guy Carpenteru.

Vrijednost izdanih obveznica katastrofe dosegnula je pak u prvoj polovini godine rekordnih 11,08 milijardi eura. Takvi dužnički papiri općenito nose dobre prinose, ali se ne isplaćuju ako se rizik katastrofe realizira i mogu ih kupovati i institucionalni ulagači.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari