Više od pola milijuna korisnika e-građana, informacijskim sustavom prostornog uređenja isto lako do podataka

Konferencija, Šibenik, foto: PR

„ISPU je jedan vrlo kompleksan i informatički dobro napravljen sustav koji koristi državnu informacijsku infrastrukturu. Na današnji dan više od pola građana Republike Hrvatske koristi e-građane, pri čemu i ISPU sustav“, rekao je zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda, Nikola Modrušan na Drugoj stručnoj konferenciji o ISPU.

Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj jer sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju.

Konferencija je ovaj tjedan u Šibeniku okupila više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnika Zavoda za prostorno uređenje, službenika za izdavanje akata o gradnji, izrađivača prostornih planova, predstavnika nadležnih ministarstava te akademske zajednice. Sudionici su se pobliže upoznali s novostima iz zakonodavne regulative u području prostornog uređenja i državne imovine kao i novostima vezanim uz daljnji razvoj Informacijskog sustava prostornog uređenja – ISPU s naglaskom na aplikacije ePlanovi, ePlanovi editor, Interni registar nekretnina, eDozvolu i dr. 

Župan Šibensko-kninske županije, Marko Jelić, naglasio je važnost strateškog planiranja prostora, posebno istaknuvši važnost i zahtjevnost urbanističkog planiranja.

Izmjera ‘još iz Austrougarske’

Podsjetimo, početkom tjedna je i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je naveo kako se ide u novu katastarsku izmjeru 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta jer je postojeća izmjera ‘još iz Austrougarske“. Informacijski sustav tako tek očekuje svježe podatke u vezi toga.

Zamjenik gradonačelnika grada Šibenika, Danijel Mileta, pozdravio je na spomenutoj konferenciji razvoj Informacijskog sustava prostornoga uređenja, istaknuvši kako je riječ o sustavu koji će „nam svima olakšati posao stotinu posao te podići transparentnost i sigurnost“.

Nakon svečanog dijela konferencije, održana je panel rasprava o ulozi ISPU-a u digitalnoj transformaciji Republike Hrvatske.

Projekt Unapređenje sustava prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz digitalizaciju financira EU. Ukupni procijenjeni trošak investicije C2.3. R3-I7 iznosi 23,9 milijuna eura.

O ISPU
Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) je sustav Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine koji građanima putem Geoportala na jednostavan način omogućuje pristup informacijama o korištenju prostora. Trenutno je u produkciji i razvoju ISPU-a  16 modula: GEO portal, ePlanovi, eKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eArhiva, Registar brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, eEnergetski certifikat, eProstorna inspekcija, eGrađevinski dnevnik, eRežimi, eProcedure, Interni registar nekretnina i Registar zelene infrastrukture. Cilj ISPU sustava je administrativno rasterećenje građana te ujedno i postizanje veće učinkovitosti i ekonomičnosti u radu javne uprave. Sustav dnevno koristi oko 50 tisuća korisnika, dok GEO portal, koji je ujedno i sabirnica svih e-usluga, bilježi 110 milijuna pregleda mjesečno.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari