Više od 27,000 patenata registriranih u prvoj godini ‘jedinstvenog patentnog sustava’

Pixabay.com
patenti iz medicine najbrojniji, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Tijekom prve uspješne godine primjene jedinstvenog patentnog sustava Europski patentni ured (EPO) već je registrirao više od 27,000 jedinstvenih patenata. To znači da se u prosjeku gotovo svaki četvrti (23 posto) dodijeljen europski patent primjenjuje u svim državama članicama sudionicama. Ta je stopa također u stalnom porastu. Stopa apsorpcije doseže gotovo 50 posto među podnositeljima zahtjeva u Danskoj i Poljskoj te oko 40 posto u Španjolskoj.

Većina patenata dodjeljuje se za medicinsku tehnologiju (31 posto), niskogradnju (6 posto) i promet (5 posto). 

Pred Jedinstvenim sudom za patente dosad je pokrenuto oko 350 predmeta. Taj novi sud sada omogućuje centralizirani sudski postupak ne samo za jedinstvene patente, za koje Jedinstveni sud za patente ima isključivu nadležnost, nego i za nejedinstvene europske patente, pod određenim uvjetima.

Jedinstveni patent, pokrenut u lipnju 2023., ima ključnu ulogu u dovršenju jedinstvenog europskog tržišta patenata i postao je prekretnica za inovacije i konkurentnost EU-a. Sustav poduzećima olakšava zaštitu njihovih inovacija jer pruža jedinstvenu kontaktnu točku za dobivanje i provedbu patenata u Europi. Time se poduzećima omogućuje da uštede troškove i smanje papirologiju i administrativno opterećenje. Osnivanje Jedinstvenog suda za patente također smanjuje opterećenje i skuplje sporove povezane s patentima, a istodobno pruža veću pravnu sigurnost.

Patenti su ključni za europske inovacije i konkurentnost. Novi jedinstveni patentni sustav pruža jedinstvenu kontaktnu točku za registraciju patenata u Europi, čime zaštita patenata postaje snažnija, jednostavnija i jeftinija, u korist svih poduzeća, posebno MSP-ova. Nakon samo godinu dana registrirano je više od 27.000 patenata koji obuhvaćaju 17 država članica. Potičem preostale države članice da se uskoro pridruže jedinstvenom patentu.“, izjavio je povodom prve obljetnice Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Uvođenje jedinstvene svjedodžbe o dodatnoj zaštiti

Trenutačno 17 država članica EU-a sudjeluje u jedinstvenom patentnom sustavu, što predstavlja oko tri četvrtine BDP-a EU-a. Sustav je otvoren i drugim državama članicama. Uskoro će Rumunjska postati 18. članica sudionica.

Komisija također nastoji dodatno ojačati sustav uvođenjem jedinstvene svjedodžbe o dodatnoj zaštiti, kojom će se omogućiti jedinstveno proširenje jedinstvenih patentnih prava za određena odobrena farmaceutska sredstva i sredstva za zaštitu bilja.

Jedinstveni patentni sustav temelji se na dvjema uredbama EU-a (uredbi o jedinstvenoj zaštiti patenata i uredbi o jedinstvenom patentnom jeziku) i međunarodnom sporazumu između država članica EU-a o osnivanju Jedinstvenog suda za patente. Sporazum je ratificiran početkom 2023., čime je omogućeno da jedinstveni patentni sustav stupi na snagu 1. lipnja 2023.

Registracijama patenata upravlja Europski patentni ured (EPO). Kako bi stekao jedinstveni patent, podnositelj prijave najprije podnosi zahtjev za europski patent u skladu s uobičajenim pravilima i postupcima EPU-a. Zatim, nakon priznavanja europskog patenta, nositelj patenta može zatražiti od EPU-a da tom patentu dodijeli jedinstveni učinak u roku od mjesec dana od priznavanja, što dovodi do prijave jedinstvenog patenta u svim državama članicama sudionicama bez dodatnih zahtjeva za potvrđivanje.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari