Veliko istraživanje dokazalo brojne prednosti četverodnevnog radnog tjedna

Četverodnevni radni tjedan, ilustracija. Foto: Jess Bailey Designs/Pexels

Četverodnevni radni tjedan ima pozitivan utjecaj na tvrtke i njihove zaposlenike, sukus je upravo objavljenih rezultata najvećeg svjetskog istraživanja učinkovitosti takvog tjedna koje je proveo think tank Autonomy.

Istraživanje je provedeno između lipnja i prosinca 2022. godine, kada su zaposlenici 61 kompanije u Velikoj Britaniji radili 80 posto uobičajenih radnih sati za istu plaću, pri čemu su se obvezali da će isporučiti 100 posto svoojih radnih zadataka.

Rezultati su pokazali da je 89 posto tvrtki nakon završetka istraživanja nastavilo s četverodnevnom radnom politikom kada god je to bilo moguće, a najmanje 51 posto njih učinilo je četverodnevni radni tjedan stalnim.

Zaposlenici su, među ostalim, komentirali kako im se tjelesno i mentalno zdravlje poboljšalo, da osjećaju veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života te da su manje iscrpljeni od posla.

S njima su se složili i poslodavci koji svjedoče da se fluktuacija osoblja smanjila u 50 posto tvrtki, dok je oko trećina njih naglasila da je četverodnevni radni tjedan u velikoj poboljšao zapošljavanje, odnosno da se za posao prijavljuju kandidati s najboljim referencama.

“Naša studija dokazala je kako četverodnevni radni tjedan nije uspješan samo u kratkom razdoblju jer su tvrtke diljem Britanije nastavile s tom praksom”, navode autori testiranja u kojem su, uz Autonomy, sudjelovale neprofitne organizacije 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign, kao i sveučilišta Cambridge, Oxford i Boston College.

Vrijedi spomenuti i kako otprilike 50 posto tvrtki koje su sudjelovale dolaze iz sektora marketinga i oglašavanja, profesionalnih usluga te neprofitnog sektora.

9 Odgovora

  1. Zvuči fer opcija prema radnicima i poslodavcu. Ako isporuče uobičajenih 100% radnih zadataka u uobičajenih 80% radnih sati onda imaju jedan dan više slobodnog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari