Varaždin: Otvoren najveći podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji

Ured Predsjednika RH/Press
Predsjednik RH, Zoran Milanović u DC North, Varaždin Foto: Ured predsjednika RH/Dario Andrišek

U varaždinskom naselju Brezje otvoren je Data Centar North, najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji, u koji će biti ukupno uložena 22 milijuna eura.

Podatkovni centar smješten je na 12.000 četvornih metara, obuhvaća više od 2.000 četvornih metara IT prostora te ima više od 4MW instalirane snage, a jedini je, piše Hina, koji nudi najviši stupanj sigurnosti svim svojim klijentima.

Na svečanosti otvorenja bili su predsjednik RH Zoran Milanović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, a projekt je predstavio Matija Grabar, predsjednik uprave tvrtke Cratis d.o.o. koja je nosilac projekta.

„Mi u pravilu radimo servise koji su cjeloviti. Vi imate tvrtku, mi dođemo i damo vam apsolutno sve što se tiče IT-a, a da bi mogli korisniku garantirati savršene usluge, morali smo kontrolirati cijeli proces. Za sve nam je to nedostajala jedna komponenta, a to je podatkovni centar i to nam je bila prva motivacija da napravimo takav objekt”, rekao je Grabar.

Dodao je da je druga motivacija bila činjenica da izvan Zagreba nema podatkovnog centra te naglasio da upravo takvi objekti čine internet.

„Ako nema ovakvog objekta vi ne možete obavljat transakcije, dizati novce s računa, ne možete čitati online vijesti, telefonirati, pristupati Facebooku. Kako bi naša ekonomija izgledala kada bi ovakav objekt prestao raditi”, istakako je Grabar, dodajući da takvi objekti osiguravaju i omogućavaju današnji internet.

Ured Predsjednika RH/press
Predsjednik RH Zoran Milanović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović i ostali zvaničnici na otvorenju DC North, Varaždin; Foto: Ured predsjednika RH/Dario Andrišek

U prvoj fazi realizacije u projekt je uloženo 17 milijuna eura,  dok će u drugoj fazi koju je Grabar najavio za iduću godinu biti uloženo dodatnih pet milijuna eura.

„U prvoj fazi ako govorimo o serverskim ormarima, kapacitet je 312 ormara 800×1200, a oni iz struke će znati koliko je to komforno. Ako krenemo od javnih ustanova, bolnica, financijskog sektora, sve na čemu je bazirano naše gospodarstvo u nekom obimu koristi usluge ovakvih objekata”, pojasnio je Darko Pintarić, direktor tvrtke DC North.

Predsjednik Republike Zoran Milanović na svečanosti otvorenja novog podatkovnog centra DC North u Varaždinu, istaknuo je kako je otvorenje podatkovnog centra “velika stvar” ne samo za sudionike projekta, već i za cijelu zajednicu.

„Ovo je rezultat jednog strukturiranog sna, ambicije i želje za uspjehom. S poslovnog stajališta je ovo odlična stvar jer će i grad imati koristi kao i građani. Ovdje će biti novca, koristi i profita. U današnjem
svijetu ne možemo živjeti bez ovakve vrste usluge. Ovaj je podatkovni centar stvar nacionalne sigurnosti. Čestitam vam na ovom velikom uspjehu“, rekao je predsjednik Milanović.

Najviše standarde kvalitete DC North-a, prepoznao je i svjetski Uptime Institut koji je podatkovnom centru dodijelio certifikat Tier III Facility, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari