FACC ulaže 21 milijun eura u proširenje proizvodne površine

Pixabay.com
Radnik u graditeljstvu, Foto: Pixabay.com

Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, počela je u općini Jakovlje građevinske radove na proširenju proizvodnih kapaciteta, u koje će biti uloženo 21 milijun eura.

FACC proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova, a već započeti radovi na proširenju odvijaju se uz postojeći FACC-ov pogon, prenosi Hina, koji je s radom počeo u prosincu 2021. godine.

Planirani rok za dovršenje radova je lipanj iduće godine, a proizvodna površina će se tako utrostručiti, s trenutnih oko pet tisuća na više od 15 tisuća četvornih metara. Također, i broj radnika bi se trebao utrostručiti, te bi ih do kraja 2026. trebalo biti oko 600.

Član uprave FACC Solutions Croatia, Matija Ferić, istaknuo je da se u idućoj godini planira udvostručenje proizvodnje, što daje sigurnost i vjeru u opravdanost investicije i da će se isplatiti u vrlo kratkom razdoblju.

S obzirom da je FACC u Jakovlju 2019. godine kupio zemljište od ukupno oko 130 tisuća kvadrata, Ferić je rekao da u budućnosti planiraju “iskoristiti puni potencijal ove lokacije”.

Hina
Ministar Davor Filipović u FACC, Jakovlje GFoto: Hina/listopad 2023. godine

„To dugoročno znači daljnje proizvodno širenje, no u ovom trenutku je fokus na postojećoj proizvodnji. U FACC-u u potpunosti radi domaća radna snaga, pri čemu većina proizvodnih radnika živi u krugu 20-ak kilometara“, rekao je Ferić.

Operativni direktor FACC-a, Andreas Ockel, je rekao da proizvodnja u Hrvatskoj ima stratešku važnost za kompaniju. Kao presudne za odluku da u Jakovlju pokrenu proizvodnju, Ockel je izdvojio pet faktora: odlična infrastruktura, blizina Zagreba, dostupnost visokokvalificiranih stručnjaka, vrlo dobre veze sa sjedištem grupacije u Austriji, te kulturalnu bliskost između Hrvatske i Austrije.

„Od početka smo imali snažnu podršku hrvatske Vlade i lokalnih vlasti“ rekao je Ockel.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović je poručio Hrvatska postaje sve atraktivnija investicijska destinacija, ocijenio je Filipović, podsjetivši i na investicije američkog Jabila u Osijek i Knaufa u Novom Marofu.

FACC je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), a kineski veleposlanik u Hrvatskoj Qi Qianjin je ocijenio i da ovaj projekt dokazuje da Kina može biti dobar partner i prijatelj s Hrvatskom, Austrijom i europskim zemljama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari