Usporavanje američkog gospodarstva utjecalo na smanjenje cijena nafte

Pexels.com
Naftna platforma, Foto: Pexels.com/Nicklas Toft

Cijene nafte su smanjene u četvrtak u Aziji, a ulagači su postali oprezni zbog očekivanja manje potražnje. Podaci o zapošljavanju i poslovanju u SAD-u bili slabiji od predviđanja, što je utjecalo na cijene nafte.

Terminski ugovori nafte Brent niži su za 48 centi, ili 0,55 posto, te iznose 86,86 američkih dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niže za 51 cent, ili 0,62 posto, te iznose 83,36 dolara, uz aktivnost smanjenu zbog praznika američkog Dana neovisnosti.

Pošiljke sirove nafte iz SAD-a za Europu smanjene su u lipnju na najnižu razinu u dvije godine jer su europski kupci kupovali jeftiniju regionalnu i zapadnoafričku naftu, prenosi Reuters, iako bi se ipak mogao dogoditi određeni oporavak kupnje u srpnju i kolovozu.

Podcrtavanje nižih očekivanja potražnje bili su podaci u Sjedinjenim Državama u srijedu koji su pokazali da su prvi zahtjevi za naknade za nezaposlene u SAD- u porasli prošli tjedan, dok je broj ljudi na popisu nezaposlenih dodatno porastao na najvišu razinu u drugoj polovini godine.

Zasebno, izvješće ADP-a o zapošljavanju pokazalo je da su se privatni platni spiskovi povećali za 150.000 radnih mjesta u lipnju, što je ispod konsenzusa koji predviđa povećanje od 160.000, a nakon porasta za 157.000 u svibnju.

Kao daljnji znak gubitka zamaha u gospodarstvu, ISM indeks neproizvodnje, mjera aktivnosti američkog uslužnog sektora, pao je u lipnju na četverogodišnju najnižu razinu od 48,8, znatno ispod konsenzusa od 52,5, usred oštrog pada u narudžbama.

Međutim, slabiji ekonomski podaci mogli bi pridonijeti argumentima Federalnih rezervi da počnu snižavati stope, kažu analitičari, potez koji bi bio podrška tržištima nafte jer bi niže stope mogle potaknuti potražnju.

Smjer nedavnih podataka u skladu je s Fedovom sklonošću popuštanju. Usporavanje zamaha rasta podržat će dezinflacijske impulse u nadolazećim mjesecima, otvarajući put Fedu da smanji stope”, rekli su analitičari ANZ Researcha u bilješci.

Ograničavajući slabost cijena, zalihe sirove nafte i goriva u SAD-u pale su više od očekivanog u tjednu koji je završio 28. lipnja, objavila je u srijedu Uprava za energetske informacije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari