MOL Grupa: Zbog potrebe za održivim energetskim rješenjima, osnovali smo jedinicu za niskougljične i nove energije u Zagrebu

Freepik.com
Smanjenje ugljičnog dioksida, Foto: Freepik.com

MOL Grupa predstavila je svoju najnoviju organizacijsku jedinicu koja predstavlja značajan iskorak u predanosti MOL Grupe, stoji u priopćenju, kad je u pitanju isporučivanje niskougljičnih rješenja u industriji. Ova nova jedinica „Niskougljične i nove energije“ unutar djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je sa sjedištem u Zagrebu priopćili su iz MOL-a.

S posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska te inovativne inicijative za obnovljivu energiju, ova jedinica bavi se izazovima povezanima s održivošću i pokreće nove poslovne tokove. Predvodit će brojne inicijative usmjerene na diversifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisija CO2 i metana te smanjenje utjecaja na okoliš.

Prepoznajemo potrebu za održivim energetskim rješenjima kako bismo odgovorili na izazove našeg vremena. U novim i netradicionalnim poslovnim linijama gradit ćemo na našem stoljetnom znanju i stručnom znanju o podzemlju, kako bismo doprinijeli naporima MOL Grupe za dekarbonizaciju utvrđenim u nedavno ažuriranoj strategiji kompanije „Shape Tomorrow“. Uspostava organizacijske jedinice Niskougljičnih i novih energija naglašava našu predanost ekološkoj odgovornosti“, rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje nafte i plina MOL Grupe.

Među ključnim projektima pod okriljem organizacijske jedinice Niskougljičnih i novih energija su Proizvodnja geotermalne energije, Pilot-projekt proizvodnje litija, Hvatanje i skladištenje ugljika (CCS) te Smanjenje emisije metana.

Za geotermalnu energiju, MOL Grupe će iskoristiti prirodnu toplinu Zemlje kako bi proizvela čistu i obnovljivu energiju.

Ova inicijativa naglašava predanost MOL Grupe održivim energetskim rješenjima. Proteklih mjeseci dvije licence za geotermalna istraživanja dodijeljene su MOL-u, u Mađarskoj i dvije Ini u Hrvatskoj“, navodi se u priopćenju.

Prepoznajući rastuću važnost litija u tranziciji ka električnoj mobilnosti, MOL Grupa kreće u pilot-projekt kako bi istražila održive metode izvlačenja litija u Pusztaföldváru u Mađarskoj.

MOL Grupa predana je i smanjenju emisija stakleničkih plinova kroz implementaciju CCS tehnologija. Skladištenjem ugljičnog dioksida pod zemljom, MOL nastoji značajno smanjiti svoj ekološki otisak. Trenutačno pokreću studije izvodljivosti za nekoliko lokacija diljem Mađarske i Hrvatske a provode i mjere za smanjenje emisija metana diljem svog poslovanja.

MOL Grupa je međunarodna, integrirana maloprodajna kompanija za naftu, plin, petrokemiju i široku potrošnju, sa sjedištem u Budimpešti u Mađarskoj. Aktivna je u više od 30 zemalja, s dinamičnom međunarodnom radnom snagom koja broji 24.000 zaposlenika te iskustvom duljim od 100 godina.

MOL Grupa upravlja s tri rafinerije i dvije petrokemijske tvornice u okviru integriranog upravljanja opskrbnim lancem u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj te posjeduje mrežu od gotovo 2.400 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Jedan odgovor

  1. Moglo je to sve biti nase, a ne mađarsko…. Ali glavno ipak da se tu ulaze kod nas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari