MOL Grupa u prvom tromjesečju 2024. imala za 29 posto manju dobit na godišnjoj razini

Freepik.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Freepik.com

MOL Grupa ostvarila je u prvom tromjesečju 2024. dobit prije oporezivanja od 354,3 milijuna eura, što je 18 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 29 posto manje u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, priopćila je mađarska nafta kompanija.

Ti su rezultati, navodi se u priopćenju, ostvareni u kontekstu dodatnih državnih nameta, provedbi remonata u djelatnosti Rafinerija i marketinga, nepovoljnih učinaka nižih cijena plina u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kao i nastavka snažne dinamike segmenta ne-goriva u djelatnosti Usluge kupcima.

Na rezultate djelatnosti Rafinerija i marketing pozitivno su utjecale petrokemijske i rafinerijske marže, ali niža prodaja vlastitih proizvoda imala je negativan učinak.

“Dodatni državni nameti u Mađarskoj i dalje negativno utječu na rezultate, pri čemu su porez temeljen na prihodima, porez na naftu Brent-Ural i porez na emisije CO2 imali značajan učinak na tromjesečne rezultate”, ističe se u priopćenju MOL-a.

Djelatnost Usluge kupcima zabilježila je, pak, nastavak poboljšanja marži u segmentu ne-goriva, što uglavnom uključuje povećanje prodaje gastro, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, dok su jednokratni dobici od prodaje benzinskih postaja također doprinijeli rezultatima, prenosi Hina.

“Unatoč smanjenju veličine maloprodajne mreže zbog prodaje benzinskih postaja u Mađarskoj, količinska prodaja goriva bila je šest posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je jedinična marža goriva bila dva posto niža u odnosu na isto razdoblje lani”, navodi se u priopćenju.

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosila je 92,3 mboepd u prvom tromjesečju, što predstavlja povećanje od 0,8 mboepd u odnosu na prethodno tromjesečje. S obzirom na to da je proizvodnja plina u Kazahstanu pokrenuta u prosincu 2023., to je dovelo do povećanja proizvodnje od 1,3 mboepd u prvom tromjesečju 2024.

“Razine proizvodnje u srednjoj i istočnoj Europi lagano su se smanjile zbog prirodnog pada proizvodnje na kopnu u Hrvatskoj, dok se proizvodnja u Mađarskoj zadržala na visokim razinama zbog uspješnih aktivnosti nadoknade prirodnog pada”, objašnjava se.

Na djelatnost Usluge kružnog gospodarstva utjecala je, pak, niža realizacija prihoda proširene odgovornosti proizvođača (EPR) od očekivane. Sustav depozita i povrata (Deposit and Refund System – DRS) u funkciji je od 1. siječnja, pri čemu je oko 2.400 automata za povrat instalirano i dostupno na maloprodajnim lokacijama diljem Mađarske.

Rezultati plinskog poslovanja obilježeni su, pak, kombiniranim učinkom povoljnog makroekonomskog okruženja i promjene potražnje za regionalnim uslugama transporta.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari