MOL u prošloj godini imao osjetno manje prihode i dobit

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je u petak o dvoznamenkastom padu prihoda i dobiti u 2023. godini, istaknuvši porezne troškove i nepovoljno stanje u gospodarstvu koje je utjecalo na cijene energije na svjetskim tržištima.

U razdoblju od listopada do prosinca ukupni operativni prihod grupe pao je za 12 posto, na 2,35 bilijuna forinti odnosno oko šest milijardi eura.

Neto dobit porasla je, pak, za 49 posto, na 107 milijardi forinti.

Tamošnja vlada uvela je 2022. porez na ekstraprofit, a od travnja prošle godine i porez na prihod, koji je MOL u cijelosti platio u drugom tromjesečju.

U cijeloj prošloj godini ukupni operativni prihod mađarske kompanije bio je manji za 10 posto nego u 2022. i iznosio je 8,97 bilijuna forinti.

Neto dobit smanjila se u istom razdoblju za 38 posto, na 530 milijardi forinti.

Organska kapitalna ulaganja, piše Hina, bila su lani manja za 6,6 posto nego u 2022. i pala na 1,42 milijarde dolara, dok su u MOL-u planirali iznos od 1,7 milijardi dolara.

S druge strane, MOL je u razdoblju od listopada do prosinca proizveo 91.500 ekvivalenta barela nafte dnevno, nadmašivši po prvi puta od početka prošle godine zacrtani obujam od 90.000 barela dnevno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari