Porezi i niže cijene opteretili MOL-ove rezultate u drugom tromjesečju

Pixabay.com
Mađarska Foto: Pixabay.com

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je o snažnom padu dobiti i prihoda u drugom tromjesečju, ističući pad cijena energenata na svjetskim tržištima i poreze u matičnoj Mađarskoj.

Ukupni operativni prihod grupe pao je u drugom je tromjesečju za 19 posto, na 5,11 milijardi eura (1,99 bilijuna forinti). Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha (čista CCS EBITDA) “potonula” je za 70 posto, na 411 milijuna dolara, izvijestio je MOL, istaknuvši izvanredni porezni trošak od oko 600 milijuna dolara, prenosi Hina.

Mađarska vlada uvela je prošle godine porez na ekstraprofit, a od 1. travnja i porez na prihod, koji je po MOL-ovom izvješću činio otprilike pola iznosa izvanrednog poreznog troška u drugom tromjesečju. Iznos od 315 milijuna dolara podmirio je MOL-ovu obavezu za cijelu 2023. godinu, napominju iz grupacije.

Kompanija je drugo tromjesečje zaključila s neto dobiti od 78,46 milijarde forinti, manjom za 74 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, pala je za 88 posto, na 102 milijuna dolara.

U gotovo istom postotku smanjena je i prilagođena EBITDA u odjelu istraživanja i proizvodnje, kliznuvši na 99 milijuna dolara. MOL je u drugom kvartalu proizveo 87,3 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno, objavila je Hina, nešto ispod zacrtanih 90 tisuća barela dnevno.

U prvoj polovini godine organska kapitalna ulaganja bila su manja za četvrtinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kliznuvši na 473 milijuna dolara. Grupa je za cijelu godinu zacrtala organska ulaganja od 1,7 milijardi dolara.

“Makrookruženje nije bilo dovoljno dobro da neutralizira negativne učinke intervencija vlada u regiji srednje i istočne Europe koje su bez sumnje ostavile traga na našim rezultatima u prvoj polovini godine, a posebno u drugom tromjesečju 2023.”, objašnjava izvršni direktor Zsolt Hernádi.

“Ako izvanredne mjere ne budu postupno ukinute u bliskoj budućnosti, to će negativno utjecati na konkurentnost MOL-a i opteretiti stvaranje novčanog toka, potrebnog za investicijske planove”, naglasio je Hernadi.

Grupa je za cijelu godinu zacrtala čistu CCS EBITDA od 2,5 milijarde dolara, što je otprilike dvostruko manje nego prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari