MOL izgradio najveće postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u istočnoj Europi

Pixabay.com
Vodik, ilustracija Foto: Pixabay.com

MOL Grupa izvijestila je da je instalirala postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Százhalombatti, koje je s kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Europi, u što je uložila 22 milijuna eura.

Kako su naveli u priopćenju, postrojenje će smanjiti emisije ugljičnog dioksida u njihovoj Rafineriji Dunav za 25.000 tona, a MOL će moći proizvesti 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog zelenog vodika godišnje, što otvara novo poglavlje kompanije u gospodarenju vodikom.

Nova tehnologija postupno će zamijeniti proizvodni proces koji se temelji na prirodnom plinu, a čija upotreba trenutačno čini šestinu ukupnih emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe, prenosi Hina. Postrojenje će početi s proizvodnjom u drugoj polovini 2024. godine, a MOL će se koristiti zelenim vodikom prvenstveno u vlastitim pogonima za proizvodnju goriva.

“MOL Grupa dosegla je još jednu prekretnicu: sada možemo proizvoditi zeleni vodik bez proizvodnje stakleničkih plinova. Upotrebom ove tehnologije, možemo ostvariti smanjenje emisija jednako kao da smo preko noći maknuli oko 5.500 automobila s ceste”, rekao je Jozsef Molnar, glavni izvršni direktor MOL Grupe, na svečanosti otvaranja novog postrojenja za proizvodnju zelenog vodika.

“Zasad naše novo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika ima ulogu učiniti MOL-ove industrijske operacije zelenijima, ali u budućnosti će ponuditi rješenja za cijelu industriju i mobilnost temeljenu na vodiku. Nakon Százhalombatte, primijenit ćemo ovu tehnologiju u druge dvije jedinice za proizvodnju goriva u Grupi kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svakoj od rafinerija MOL Grupe”, dodao je

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari