MOL s blažim padom prihoda i dobiti u trećem tromjesečju

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/MOL_Tankstelle%2C_2021_Gy%C3%A1l.jpg/2048px-MOL_Tankstelle%2C_2021_Gy%C3%A1l.jpg
Benzinska crpka MOL, Foto: Wikimedia Commons/Globetrotter19

Mađarska naftna i plinska grupa MOL izvijestila je o manjem smanjenju prihoda i dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući manjim poreznim obavezama i poboljšanim rafinerijskim maržama koje su ublažile utjecaj nižih cijena.

Ukupni operativni prihod grupe pao je u trećem tromjesečju za 11 posto, na 2,56 bilijuna forinti odnosno 6,76 milijardi eura, prenosi Hina. U razdoblju od travnja do lipnja, operativni prihod grupe smanjio se gotovo 20 posto.

Čista dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođena za promjene vrijednosti zaliha, odnosno čista CCS EBITDA, smanjena je u razdoblju od srpnja do rujna za 33 posto, na 976 milijuna dolara, izvijestio je MOL. U prethodnom tromjesečju, smanjila se za 70 posto.

Mađarska vlada uvela je prošle godine porez na ekstraprofit, a od 1. travnja i porez na prihod, koji je MOL u cijelosti platio u drugom tromjesečju, u iznosu 315 milijuna dolara. Kompanija je treće tromjesečje zaključila s neto dobiti od 177,2 milijarde forinti, manjom za 39 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U odjelu prerade i prodaje čista EBITDA, prilagođena za promjenu vrijednosti zaliha, pala je za 37 posto, na 469,4 milijuna dolara. U drugom tromjesečju bila je niža gotovo 90 posto.

U MOL-u „blaži pad“ u razdoblju od srpnja do rujna, tumače poboljšanim rafinerijskim maržama.

U odjelu istraživanja i proizvodnje prilagođena EBITDA  smanjena je, u trećem tromjesečju, za 70 posto, na 195 milijuna dolara, zbog nižih cijena nafte i plina na međunarodnim tržištima.

Izvršni direktor Zsolt Hernadi istaknuo je “teško regulatorno okruženje i pritiske na tržištu”, dodajući da je kompanija u trećem tromjesečju uspjela ublažiti njihov utjecaj zahvaljujući poboljšanim rafinerijskim maržama i snažnoj potražnji.

MOL je u razdoblju od srpnja do rujna proizveo 86,8 tisuća ekvivalenata barela nafte dnevno i još zaostaje za zacrtanim obujmom od 90 tisuća barela dnevno.

U razdoblju od siječnja do rujna, prenosi Hina, organska kapitalna ulaganja bila su manja za 16 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, smanjivši se na 810 milijuna dolara, što znači da znatno zaostaju za ciljanom razinom u ovoj godini od 1,7 milijardi dolara.

Grupa je podigla procjenu ovogodišnje čiste dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prilagođene za promjene u vrijednosti zaliha, za 300 milijuna dolara, na 2,8 milijardi dolara. U 2022. godini iznosila je 4,7 milijardi dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari