MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske, ovaj put zbog prodaje plina HEP-u

Pixabay.com
Spremnici za plin, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Mađarski MOL potvrdio je da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine, a koje se odnose na obvezu Ine da domaći plin po nižim cijenama od tržišnih prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) koja je u potpunom državnom vlasništvu.

Vrijednost arbitraže, pokrenute pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, još nije objavljena, ali se navodno radi o desecima milijuna eura.

“Vlada može potvrditi da je upoznata s novim arbitražnim postupkom koji je MOL pokrenuo protiv Republike Hrvatske zbog mjera donesenih u rujnu 2022. za rješavanje poremećaja na domaćem energetskom tržištu, u ovom slučaju tržištu plina. Kao što je i zakonska obveza, u ovom arbitražnom postupku Hrvatsku će zastupati DORH, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske”, priopćili su iz Vlade RH.

Vlada je cijene regulirala izmjenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije koja je vrijedila do kraja rujna 2023. godine, a poslije je produžena. Tako je regulirana cijena po kojoj je Ina domaći plin prodavala HEP-u najprije iznosila 41 euro za megavatsat (MWh), a poslije 47 eura po MWh.

“U vrijeme najveće energetske krize poduzeli smo mjere za sigurnost opskrbe građana plinom, prije svega kućanstava i drugih zaštićenih kupaca, u skladu sa zakonskim odredbama, odlukom Kriznog tima o proglašenju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske, a na temelju Plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom”, naveli su iz Vlade.

“Podsjećamo da je u tom razdoblju zbog izvanrednog rasta cijena plina na tržištu za više od 122.000 krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo i preko 9.000 kupaca iz kategorije izvan kućanstva, među kojima je veliki broj zaštićenih kupaca poput škola, dječjih vrtića i bolnica prijetila situacija da ostanu bez ugovora o opskrbi plinom”, dodali su.

Tadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je nakon sjednice Vlade u rujnu 2022. objasnio da će Ina sav domaći plin prodavati HEP-u i to po tada najnižoj cijeni koju je odredila HERA, dok je tadašnja cijena plina na burzi iznosila 227 eura po MWh, kao i da će HEP sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Filipović je tada izvijestio i da ta mjera nije dogovorena s MOL-om, već je donesena sukladno zakonu, kao i da ne postoji način da MOL spriječi tu Vladinu odluku.

“Vlada je donosila mjere privremenog karaktera, kako bi osigurala opskrbu, uključujući i kroz korištenje plina iz domaće proizvodnje. U ovom postupku Republika Hrvatska će pokazati da su sve mjere koje su nadležna državna tijela poduzela utemeljene na propisima i u skladu s međunarodnopravnim obvezama države”, istaknuli su iz Vlade.

Inače, kako prenosi Hina, mađarski MOL u Ini ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

9 Odgovora

  1. Nije ni čudo da drmaju kak hoće, kad se samo sjetim prodaje i tulipana sindikalca Kunsta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari