Ukrajinsko gospodarstvo čeka neizvjesnu 2024. godinu

Pixabay.com
Kijev, Ukrajina, Foto: Pixabay.com

Ukrajinsko gospodarstvo može izdržati sljedećih nekoliko mjeseci dok ne stigne strana pomoć, te se nada da će iduće godine pokriti proračunski manjak od 43 milijarde dolara, uglavnom uz pomoć inozemne financijske pomoći, uključujući 18,5 milijardi eura iz Europske unije i više od osam milijardi dolara iz američkog paketa koji uključuje vojnu pomoć.

Ipak, Reuters ocjenjuje u analizi da će 2024. sigurno biti teža od ove godine i Kijev će se morati više oslanjati na vlastite resurse.

Pakete pomoći koje Ukrajina očekuje trenutačno blokiraju republikanci u američkom Kongresu i Mađarska u Europskoj uniji, ali bi na koncu trebali proći, iako i dalje ostaje upitnik oko američke financijske pomoći.

Otkako je počeo sukob Rusije i Ukrajine, u veljači 2022. godine, Kijev je glavninu novca usmjerio u obranu i vojsku dok je potrošnja na sve ostalo – od mirovina do socijalnih transfera – pokrivena desecima milijardi dolara strane pomoći.

Kijevu bi 2024. godine moglo nedostajati nekoliko milijardi dolara, ali manjak od 10 milijardi stvorio bi teškoće za makroekonomsku stabilnost i realizaciju programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF, koji je ovog mjeseca Ukrajini odobrio novu tranšu kredita od 900 milijuna dolara, zahtijeva čvrsta financijska jamstva za sljedećih 12 mjeseci, pa bi značajan pad vanjskog financiranja mogao dovesti u pitanje njegov program.

Popunjavanje gubitaka u proračunu moglo bi prisiliti Ukrajinu da poveća poreze, što bi bilo kontraproduktivno za gospodarstvo ili čak tiskati novac za proračun, što je također povezano s ozbiljnim rizicima. Guverner ukrajinske središnje banke Andrij Pišnji jasno je dao do znanja da je tiskanje novca krajnja mjera koju ne planira u ovoj godini.

Ukrajina treba pronaći i način za restrukturiranje oko 20 milijardi dolara međunarodnog duga u sljedećoj godini. Ministarstvo financija nada se da će u potpunosti osigurati inozemno financiranje, ali dodaje da će, ako rat potraje dulje, scenarij uključivati potrebu prilagodbe novim uvjetima.

Ukrajinsko gospodarstvo je u ovoj godini na putu rasta za oko pet posto, nakon što je u prethodnoj potonulo gotovo za trećinu, objavio je Reuters. Inflacija je pala na jednoznamenkasti iznos, devizne rezerve su blizu najviših do sada, a inozemna pomoć je u ovoj godini redovito stizala.

Ukrajinske i strane kompanije su se prilagodile novoj ratnoj stvarnosti, a neke najavljuju i nove proizvodne pogone. Nestle je, na primjer, uložio 40 milijuna švicarskih franaka u novi pogon u zapadnoj regiji Volin, a njemački Bayer planira uložiti 60 milijuna eura od u proizvodnju kukuruznog sjemena u središnjoj regiji Žitomir.

No, proizvodnja je još uvijek manja nego što je bilo prije rata, dok rizici i druga ograničenja ostaju visoki. Kijev će također sigurno ostati ovisan o inozemnom financiranju unatoč zabrinutosti da bi zapadna financijska potpora mogla slabjeti, kažu ekonomisti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari