Ugrožena žetva u Njemačkoj: Potrebni su nam pesticidi

Freepik.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Freepik.com

Obilne kiše ugrožavaju žetvu u Njemačkoj, upozorio je čelnik udruge poljoprivrednika Joachim Rukwied, istaknuvši i prijetnju za urod krumpira.

Urod žitarica trebao bi dosegnuti 42 milijuna tona i biti nešto slabiji nego prošle godine, dodao je Rukwied.

Visoke temperature i vlaga izazivaju istodobno truljenje krumpira, a urod bi mogao zakazati ako se ne upotrijebe pesticidi. Osim toga, plavljenje zasijanih površina i visoke temperature znatno povećavaju rizik od gljivičnih bolesti.

Poljoprivrednici bi, po Rukwiedovim riječima, trebali imati na raspolaganju široki raspon sredstava za održavanje otpornosti biljaka, a u Njemačkoj im je ograničen pristup pesticidima i drugim poljoprivrednim sredstvima.

Vlaga je prošle jeseni, prenosi Hina, navela brojne poljoprivrednike u nizinskim predjelima da smanje površine pod ozimom pšenicom i uljanom repicom.

Sjetva je odgođena za proljeće i površina pod jarom pšenicom gotovo je utrostručena, na 100.000 hektara. No, ozima pšenica još je uvijek daleko najvažnija kultura u Njemačkoj, sa zasijanom površinom od 2,6 milijuna hektara. Na drugom je mjestu ozimi ječam s 1,3 milijuna hektara.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari