Udruga Baby Beef buni se zbog nepravednih sankcija Agencije za plaćanje

Foto: Freepik @wirestock

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef upozorila je u četvrtak da je velika većina članova udruženja i gotovo svi proizvođači u tom sektoru u Hrvatskoj, dobila sankcije u vidu umanjenja potpora, a zbog problematike koja se odnosi na zakašnjelu prijavu migracije stoke.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) krajem srpnja objavila je odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2022. godinu, a gotovo svim članovima, bez obzira imali kontrolu na terenu ili ne, izrečena je “sankcija višestruke sukladnosti putem administrativne kontrole”, istaknuto je na konferenciji za medije, održane nakon sjednice Upravnog i Nadzornog odbora udruge.

Hina pojašnjava da proizvođači imaju rok za prijavu migracije s jednog gospodarstva na drugo ili s gospodarstva u klaonicu ili u izvoz od četiri dana, a veterinarske stanice još tri dana, dok je APPRRR, ustvrdio je predsjednik udruge Zvonimir Širjan, kažnjavala sve što je kumulativno kasnilo za više od sedam dana, bez pitanja i razlikovanja je li u prijavi migracije zakasnio proizvođač ili veterinar.

Veterinarske službe nisu na vrijeme provele migracije, a agencija nije na adekvatan način utvrdila tko je zakasnio te je sankcionirala proizvođače“, ustvrdio je Širjan, ocijenivši i da su sankcije suprotne s europskom uredbom.

Dopušteno je kašnjenje za tri grla, daljnje je pojasnio Širjan, a nakon toga idu sankcije, u vidu smanjenja potpora za tri posto za cjelokupno gospodarstvo proizvođača, bez razlike.

“Sankcije su i po dva i tri puta veće, no što je vrijednost samog grla za koje ste zakasnili”, ustvrdio je Širjan, dodajući i da su prvo isplaćene umanjene potpore, a potom objavljene odluke.

Poručio je i da članovi Baby Beefa godišnje proizvedu mesa vrijednosti veće od dvije milijarde kuna, a da ovakve “neumjerene” sankcije daju vrlo lošu poruku sektoru.

Današnjoj sjednici nazočili su i ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, a u prvom dijelu sjednice i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je obećala proizvođačima da će još razgovarati o problematici.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari