Ublažen pad poslovne aktivnosti u eurozoni u studenom

Pixabay.com
Posao, ilustracija Foto: Pixabay.com

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni ublažen je u studenom, odražavajući stabilizaciju potražnje i proizvodnje, ali podaci signaliziraju moguću recesiju na kraju godine, procijenio je u četvrtak S&P Global u najnovijem izvješću.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenom za 0,6 bodova u odnosu na listopad, na 47,1 bod, pokazuju preliminarni izračuni Hamburške komercijalne banke (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast, prenosi Hina.

“Gospodarstvo eurozone zapelo je na mrtvoj točki. Aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru smanjivala se gotovo konstantno u protekla četiri do pet mjeseci”, konstatira ekonomist HBOC-a Cyrus de la Rubia.

“Preliminarne brojke PMI-ja za studeni u našem modelu naznačuju potencijal za pad BDP-a drugo tromjesečje zaredom, što bi odgovaralo opće prihvaćenom kriteriju za tehničku recesiju”, napominje De la Rubia.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u trećem kvartalu za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je europski statistički ured, a istraživanje S&P-ja pokazuje da bi isti postotni pad moglo bilježiti i u četvrtom tromjesečju.

I proizvodnja i potražnja smanjuju se već šest mjeseci, iako je njihov pad u mjesecu na izmaku nešto slabiji no što je bio u listopadu, primjećuju u S&P Globalu.

Kompanije su zbog slabljenja potražnje i relativno prigušenih očekivanja smanjile broj zaposlenih prvi puta od početka 2021. godine i zakočile nabavu, pokazuju podaci.

Do sredine godine ekonomska slabost utjecala je samo na radna mjesta u industriji, a sada bi se trebala osjetiti i na tržištu radnih mjesta u uslužnom sektoru, primjećuju u S&P Globalu, dodajući da je zapošljavanje u tom segmentu gotovo stalo.

Europsku središnju banku neugodno će pak iznenaditi kontinuirano izrazito podizanje cijena usluga, potaknuto “začuđujuće snažnim i ubrzanim rastom troškova inputa”, uglavnom zbog natprosječno snažnog podizanja plaća, zaključuje ekonomist HBOC-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari