Pad poslovne aktivnosti produbljen u listopadu, na najnižoj je razini od studenog 2020. godine

pixabay.com
Poslovna aktivnost u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni produbljen je u listopadu, odražavajući ubrzani tempo slabljenja potražnje za robom i za uslugama, pokazalo je u utorak izvješće S&P Globala koje prenosi Hina.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za 0,7 bodova u odnosu na rujan, na 46,5 bodova, najnižu vrijednost od studenog 2020. godine, izračunala je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja ovo izvješće.

Ako se izuzmu pandemijske godine, vrijednost je najniža od ožujka 2013. godine i niža je od 50 bodova, što znači da signalizira pad aktivnosti.

“U eurozoni stvari idu s loših na gore”, konstatira Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

“Ne bismo se iznenadili kada bi eurozona u drugoj polovini godine kliznula u blagu recesiju, s dva uzastopna kvartala pada aktivnosti”, dodao je De La Rubia.

Kompanije su u listopadu uglavnom “odrađivale” stare narudžbe, što znači da se ne nazire skora promjena trenda.

Aktivnost u uslužnom sektoru ponovo se smanjila u listopadu, a pala je i potražnja, najsnažnije od početka 2021. godine. U industriji aktivnost je smanjena 16. mjesec zaredom, a narudžbe su se naglim padom približile razini s kraja financijske krize 2009. godine.

U takvom okruženju menadžeri su ponovo pokazali pesimizam u prognozama poslovanja u idućih 12 mjeseci, uz neznatno poboljšanje u uslužnom sektoru, ali i pogoršanje u industriji, utvrdila je njemačka banka u istraživanju.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari